2018. szeptember 4., 19:04

Több évszázados tudás újraélesztése a magyar-szlovák határ mentén

A gyógynövények használata különböző betegségek ellenszereként végigkísérte az emberiség történetét, a történelem hosszú évezredein át keresték a panáceát - a minden betegséget gyógyító csodafüvet, míg rájöttek arra, hogy minden egyes betegségre van gyógynövény, csak azt kell tudni, hogy hogyan kell őket megfelelően használni.

gyogynovenyek-hu.jpg
Fotó: agrárvilág.hu

Közép-Európa, s ezen belül a Kárpát-medence rengeteg vadon termő gyógynövények számára kínál ideális feltételeket. Európában az egyik leggazdagabb térség az előforduló vadon termő gyógynövények fajtáit illetően: a szakirodalom nagyjából 400 fajt tart számon, amelyekből Szlovákiában és Magyarországon mintegy 80-100 félét termesztenek vagy gyűjtenek üzletszerűen.

A vadon termő gyógynövények tudatos termesztésének kezdetei a közép-korba, reneszánszba nyúlnak vissza, amikor is a kolostorok körül a szerzetesek a világtól elzártan termesztették és egyben kutatták a füvekben, fákban és terméseikben rejlő gyógyhatásokat. A kolostorokból aztán fokozatosan terjedtek a gyógynövény-termesztési és gyógynövény-felhasználási ismeretek, a nemesi családok udvaraiban, kertjeiben is megjelentek a gyógynövények, amelyek sok esetben a környék lakosainak gyógynövényellátását is szolgálták. A tudatos gyógynövénytermesztést bemutató magyar szakirodalmi írások a 17. századi pozsonyi érseki kerttel kapcsolatosak, ahol a kertben kiterjedt dísznövény-, gyógynövény, gyümölcs- és zöldségtermesztés folyt, mely kert azonban sajnos az századok során megsemmisült.

A napjainkban ismét feléledő kárpát-medencei – és azon belül a magyar-szlovák határ menti - gyógynövénygyűjtés és termesztés tehát sok évszázados hagyománnyal rendelkezik, mindössze a régi, de sajnos feledésbe merült tudáshoz szükséges visszanyúlni. A HERBALAND című projekt (kód: SKHU/1601/4.1/150) –  amely a Rába - Duna - Vág Európai Területi Társulás partnerségével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból – ezen ősi ismeretanyag feltárását, népszerűsítését és korunkban történő társadalmi és gazdasági hasznosítását vállalta fel az adott térben. A projektről részletes információ a Herbaland.net  oldalon érhető el

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.