Tilos lesz a tarvágás a nemzeti parkokban

ma7 | MTI 2019. szeptember 11., 19:43

Tilos lesz a tarvágás (teljes területű fakitermelés) a nemzeti parkokban és az ország legértékesebb területein. Ez a környezet- és tájvédelemről szóló törvényjavaslatból következik, amelyet szerdán hagyott jóvá a parlament. Az új törvény értelmében az Állami Természetvédelmi Hivatal jogkörei is bővülnek.

Az új jogszabály szerint törvénytelen lesz a véletlenszerű fakitermelés. Ezentúl minden olyan lépéshez, amely veszélyeztetheti a természetet a nemzeti parkokban, szükség lesz az állami természetvédők jóváhagyására. Ez például a fakitermelésre, építkezésre, földmunkákra és a vízfolyások szabályozására vonatkozik.

A zöldtárca egyúttal egy olyan információs rendszert akar kialakítani, amelyből egyértelműen meg lehet állapítani a védett területek határát.    

Jelentős előrelépésről van szó, ugyanis hosszú éveken át az állami természetvédők szinte csak a legszigorúbban védett, 5. védettségi fokozatba tartozó területeken tudták megakadályozni a beavatkozásokat. Ilyen terület nagyon kevés van a nemzeti parkokban. Az elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően viszont a természetvédők jogkörei további 400 ezer hektár értékes területre lesznek érvényesek, ami Szlovákia teljes területének 10 százalékát jelenti

- magyarázta Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter.

Az elfogadott módosítások 2020. január 1-jén lépnek érvénybe.

0 HOZZÁSZÓLÁS