Telelő gólyák

Zsebik Ildikó 2019. január 08., 10:48

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jelentése szerint idén télen mintegy 100 darab fehér gólya maradt Magyarországon. Ezek egy részét műtötték, és még nem gyógyultak fel annyira, hogy képesek lettek volna akár 20 ezer kilométeres út megtételére, míg mások talán épp „kalandvágyból“ választották ezt a megoldást.

Orbán Zoltán felvétele Fotó: Orbán Zoltán

Nos, nem kell megijednünk, ha fehér gólyát látunk, hiszen ezek a madarak elsősorban azért költöznek el télire, mert rendkívül gazdag tápláléklistával rendelkeznek. Nyáron elsősorban rovarokkal táplálkoznak, de gyakorlatilag bármit elfogyasztanak, amit le tudnak nyelni: kisrágcsálókat, gyíkokat, békákat, kígyókat, halakat is megfognak.

A faj éppen azért vonuló, mert a fő táplálékbázisát jelentő rovarokhoz télen nem lehet hozzáférni. Ha már úgy döntöttek, itthon vészelik át a telet, akkor is reális esélyük van a túlélésre, hiszen egyrészt táplálkozási stratégiájuk rugalmas, alkalmazkodik az éppen rendelkezésre álló zsákmányállatokhoz. A pockok, egerek pedig nem alszanak téli álmot, így télen is – hacsak nincs vastag hótakaró– táplálékbázis jelentenek. A hideg  átvészelésében segíthet, ha a kéményeken éjszakázhatnak és kihasználják felszálló meleg levegőt. 

Télen a fehér gólyák számára ugyancsak fontos táplálkozóterületet a szemétdomb, ahol a bomlás hője miatt melegebb is van, mint a környező területeken. Végül, és nem utolsó sorban a lakott területeken fészkelő gólyák gyorsan rájönnek arra, hogy ha télen itthon maradnak, akkor az emberek etetéssel is segítik őket. Tehát fölösleges aggódnunk miattuk, hiszen a mínusz 20 fokos hideget is elviselik.

Ha mégis szeretnénk ellenőrizni az itt maradt példányok fizikai állapotát, a következőt kell tennünk: a madár felé indulva repülésre kell őt késztetjük. Ha el tud repülni, akkor minden rendben van, de  a kémény vagy a fészek magasában álldogáló madár is egészséges. Ha azonban a gólya csak néhány métert képes megtenni, vagy csak ugrálva próbál menekülni, akkor vagy sérült, vagy az éhezés miatt legyengült. Ilyenkor mindenképp kérjünk segítséget!

Amennyiben a baj hátterében egyértelműen az éhezés áll, akkor a következő húsfélékkel kínálhatjuk meg őket:

3-5 példány 10 cm-nél nem szélesebb keszeggel, a magas hátú vagy ennél nagyobb halak esetében  daraboljuk őket!
Egy nagy marék 10–15 cm hosszú, kétujjnyi vastag nyers marhahús darabokkal; kacsa-, liba-, pulyka-, tyúkszívvel és zúzával, apró, hosszúkás darabokra vágott csirke farháttal.
Egérrel  (5-15 darabot), süldő patkánnyal (1-3 példány), naposcsibe és naposkacsa (5-15 db) tetemekkel.
Nyers disznóhús --a féregfertőzés veszélye miatt --sem állatnak, sem embernek nem adható!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS