Szlovákia nem teljesíti az energiatakarékossági vállalásait

ma7 | TASR 2018. április 15., 12:51

Az Állami Számvevőszék megállapításai szerint, Szlovákia nem teljesíti az EU vállalásokat az energiatakarékosság területén. Szlovákiának intézkedéseket kellett volna hoznia az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére, illetve 2020-ig évente csökkentenie kellene 52,17 GW/h-val a közintézmények energiaszükségletét.

A Számvevőszék 2014 és 2016 közti időszakot ellenőrizte, a közlekedési és építésügyi minisztériumot, a környezetvédelmi minisztériumot és a Környezetvédelmi Alapot.

Ezt a vállalást egyedül csupán 2015-ben sikerült teljesíteni, a többi években komolyan lemaradtunk. 2014-ben 63%-ra, 2016-ban pedig csak 44%-re teljesültek a vállalt célok.

A hivatal szerint az alulteljesítés legfőbb indoka, hogy Pozsony megye – fejlettsége miatt – ki van zárva az EU alapjaiból, és az állami közintézmények épületeinek zöme pedig a fővárosban található. Így egy újabb olyan vállalás van terítéken, amelynek teljesítését nem képesek finanszírozni.  És a mai napig nem alapították meg a nemzeti intézményt az energiahatékonyság pénzügyi támogatására.

A Számvevőszék hiányosságokat tárt fel, mind a különböző projektek elbírálásánál, mind a támogatások folyósításánál. Némely esetben a közlekedési és építésügyi minisztérium a közbeszerzési eljárás befejezése előtt jóváhagyta a támogatás folyósítását. A Környezetvédelmi alap több olyan épületre is jóváhagyott támogatást, amelyekre nem lehetett volna igényelni, illetve egy pályázónak bizonyos építési szakaszra többször folyósították a támogatást.

A kormány 2015-ben 139 épületet határozott meg, amelyre az elmúlt két évben 28,6 millió eurót szánt. A vizsgált időszakban viszont csak két épületet újítottak fel.

A Számvevőszék véleménye szerint a célok eléréséhez nem szabad csak az EU-s alapokra hagyatkozni. Keresni kell a finanszírozás más forrásait is. A vizsgált projekteknél nem teljesítik a felújítási ütemterveket, ahogy az energia-effektivitás ellenőrzéséhez hiányozna az adatok.

A Számvevőszék ajánlása szerint: gyorsítani kellene az alapokból való merítést, és csökkenteni kellene a pályázatok adminisztratív terheit. Fontos volna, ha a program végre valódi gazdát kapna, és pontosítanák a támogatások feltételeit, ugyanis, ha Szlovákia nem tudja teljesíteni a vállalásokat, valószínűleg szankciókra is számíthat az Európai Bizottságtól.

0 HOZZÁSZÓLÁS