2019. július 30., 16:20

Ökotipp: Műanyag szivacs helyett luffa

A műanyag és egyéb hulladék, a háztartási szemét és a környezetszennyezés további formáinak mértéke napjainkra akkora méreteket öltött, hogy lehetetlen nem észrevenni az ebből fakadó gondokat. Szerencsére, az ember kreatív és ezen a téren is újabbnál újabb ötletek látnak napvilágot. 

Ökotipp: Műanyag szivacs helyett luffa
Médialapozó
Fotó: prijemneveci.sk

Olyan termékek kerülnek a boltokba, amelyek természetes anyagokból készülnek, így könnyen komposztálódnak, nem szennyezik a környezetet.

A luffatök száraz belsejéből készül a luffaszivacs, ami tökéletesen helyettesíti a megszokott műanyag szivacsokat. Használhatjuk mosogatásra, mosakodásra egyaránt. Szárazon kicsit keménynek tűnik, de amint víz éri, puhább lesz és megdagad.

A műanyag szivacsokból apró kis műanyag részecskék szakadnak le, amiket szabad szemmel szinte nem is látunk. Ezek a kis részecskék könnyen rajta maradnak az edényeken, és a szervezetünkbe juthatnak. A lebomló műanyagok sem komposztálódnak, csak nagyon kicsi részekre bomlanak  le. Ezek a mikroműanyagok viszont tovább szennyezik életkörnyezetünket, bekerülnek az ivóvízbe, a táplálékláncba, végső soron az emberi szervezetbe is.

Fotó:  prijemneveci.sk

A luffát nem nehéz beszerezni, a legismertebb drogéria üzletláncban is kapható.

Ezen kívül kínálják az örvendetesen  szaporodó  csomagolásmentes üzletek és a webáruházak is. Érdemes nagyobb darabot venni belőle, aminek az ára 5-7 euró körül mozog. Kis darabokra vágva több hónapra elég a konyhában. Könnyedén kimosható és egy hónap használat után egyszerűen a komposztrakásra dobjuk.

A luffa a fürdőszobában is hasznos lehet. A mosakodáson kívül kellemes, bőrbarát masszírozó kellék, ráadásul az elszáradt hámsejtektől is megszabadítja bőrünket.

Akinek módjában áll, a kertjébe a többi tökfélével együtt hengeres szivacstököt, vagy luffatököt (Luffa aegyptica, syn. Luffa cylindrica) is ültethet. A termését zsengén, zölden a cukkinihez hasonló módon elfogyaszthatjuk, a megérett, barna tökök belsejéből pedig elkészíthetjük a mosogató és mosdószivacsot az egész család részére.

Fotó:  prijemneveci.sk

A Zero Waste, vagyis a nulla hulladék víziója tán még távolinak tűnik, de a természetes alapanyagú, lebomló termékek használatával máris tettünk egy lépést a tisztább jövőnkért.

Ökotipp: Műanyag szivacs helyett luffa
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.