2019. április 7., 10:31

Mikor vezeti be az állam az esővíz-visszatartási támogatást?

Az esővíz újrahasznosítása környezetvédelmi és gazdasági előnyökkel jár, ám az ehhez szükséges beruházás komoly anyagi terheket jelent és a rendszer kiépítésébe fektetett pénz túlságosan hosszú idő után térül csak meg. Emiatt kevesen vágnak bele ebbe a költséges, ám amúgy jövőbe mutató projektbe.

eresz-csatorna
Fotó: pixabay.com

A zöldtárca mellett működő Környezetvédelem-politikai Intézet az állami támogatások fontosságára figyelmeztet, ami lendületet adna az esővízzel való okosabb gazdálkodásnak.

Szlovákia bizonyos értelemben pazarol, hiszen mi még a vécét is ivóvízzel húzzuk le, miközben vannak országok, ahol már a napi tisztálkodáshoz is csak szabott mennyiségű „másodosztályú” vizet lehet felhasználni.

Az esővíz felfogásával spórolhatnánk az értékes ivóvizet, hisz sok olyan tevékenység van, ami nem kívánja meg, hogy a legjobb minőségű vizet pocsékoljuk rá.

Ilyen például a kertek, a fű locsolása, amit, ha esővízzel teszünk meg, akkor tulajdonképpen visszajuttatjuk az éltető folyadékot a talajba. A fokozatos párolgással ráadásul hűti a környezetet, egy része pedig visszajut a talajvízbe.

Esővízzel még a mosás is környezetkímélőbbé válhat, nem is beszélve arról, hogy mivel az esővíz lágy víz, a mosógépeink is később mennének tönkre, nem vízkövesednének el olyan hamar. A mosogatás, vagy a toalett öblítése is megoldható lenne a felfogott esővízzel.

A víz felfogására és újrahasznosítására szolgáló eszközök árának megtérülését a szakértők jelenleg 13-30 évre becsülik. Sok függ persze attól is, mennyi csapadék hull az adott régióban és milyenek a műszaki megoldások. Pénzbe kerül a tartály, az építkezési munkálatok, a szivattyú, a szűrés, a háromutas szelep, az áramszedők és a vezetékek.

Az intézet jó példaként említi Csehországot, ahol a szárazsággal küzdő vidékeken a háztartások öntözésre fordított költségeinek 50 százalékát átfizetik. Mosással és öblítéssel való kombinálással ezt a fajta támogatást a száraz régiókon kívül eső területeken élők is igényelhetik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.