Környezetbarát termékeket bocsát forgalomba az egyik legnagyobb üzletlánc

Szabados Kati 2019. február 06., 19:23

A COOP Jednota Fogyasztási Szövetkezet február 4-i sajtóhíre szerint környezetbarát termékekre váltja a saját márkanévvel ellátott szívószálakat, a műanyag fültisztító vattapálcákat és a műanyag edényeket. Ezzel a lépéssel évi négy tonna műanyaggal kevesebb kerül forgalomba. A legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc kínálatában már további környezetkímélő termékeket is találunk, például táskákat és szemeteszsákokat.

Fotó: pixabay, illusztráció

Az üzletlánc intézkedéseinek folytatásaként több, saját márkanévvel ellátott műanyag terméket környezetbarát változatra cserél. A szívószálak, vattapálcák, műanyag tányérok, poharak forgalomból való kivonása a következő lépés az üzletlánc környezetvédelmi programjában a lebomló anyagú bevásárló táskák 2009-ben történt bevezetése után.

„Már hosszú ideje igyekszünk foganatosítani környezetbarát politikánkat a COOP Jednotában. Tíz éve kivontuk a forgalomból a klasszikus műanyag táskákat és helyettük könnyen lebomló anyagból készülteket, valamint pár éve textil bevásárló táskákat is kínálunk. Hogy számunkra fontos szempont a környezetvédelem, bizonyítja az is, hogy ebben az évben fokozatosan kivonjuk a forgalomból a műanyag edényeket, illetve ezeket cukornádból készültekre váltjuk, ahogyan a vattapálcák esetében is a műanyag terméket felváltja majd a bambuszból készült” – magyarázta Branislav Lellák, a kereskedelmi főosztály vezető igazgatója. Ezzel az intézkedéssel négy tonna műanyagtól kímélik meg a természetet.

Képgalériánk:
Fotó: pixabay, illusztráció

A kínálatban újdonságnak számítanak a könnyen lebomló szemeteszsákok, amelyek már kaphatóak a csaknem 2200 egységből álló hálózat szinte mindegyik üzletében. Az üzletlánc nagy hangsúlyt fektet a bevásárló táskákra is, amelyek Szlovákiában még mindig nagyon népszerűek. Azon túl, hogy fizetni kell értük, minden forgalomba hozott műanyag táska környezetkímélő anyagból készült. Ezek mellett természetes alapanyagú, juta és pamut, valamint újrahasznosított PET palackokból készült táskák közül is választhatnak a vásárlók. A hazai élelmiszerek legnagyobb forgalmazója egy következő újdonságot is bevezet: a péksütemény, a zöldség és a gyümölcs csomagolására olyan zacskókat használnak ezentúl, amelyek anyaga vízre, szén-dioxidra és más természetes anyagra bomlik le.

„Fogyasztói társadalomban élünk, ezért kötelességünknek érezzük, hogy környezetbarát intézkedéseinkkel csökkentsük a természetet terhelő hatásokat. Szerencsére vásárlóink körében is nő a környezettudatosság. Az emberek azonban még mindig nagyon érzékenyek az árakra, ezért nem egyszerű megváltoztatni a vásárlói szokásokat az országban. Az új termékekre ezért bannerek, feliratok és matricák segítségével is igyekszünk felhívni a figyelmet” – tette hozzá a kereskedelmi főosztály vezetője, Branislav Lellák.

(Forrás: www.coop.sk, sajtóhír)

0 HOZZÁSZÓLÁS