Komárom többféleképpen csatlakozik az Európai Mobilitás Hetéhez

Nagy Miskó Ildikó 2018. szeptember 18., 10:31

Szeptember 16. és 22. között tartják kontinensünkön az Európai Mobilitás Hetét, melynek célja a környezetbarát közlekedési formák népszerűsítése. Komárom városvezetése idén is több eseménnyel és kedvezménnyel csatlakozik e nagyszerű kezdeményezéshez. Tudatosítva, hogy e cél jegyében az önkormányzatoknak is érdemes olyan fejlesztéseket végrehajtaniuk, amelyek a polgárokat arra sarkallják, hogy a légszennyező autók helyett más közlekedési eszközöket válasszanak.

Fotó: Szitás Péter
Kedden 18 órakor kerékpáros felvonulás indul a Klapka térről

Az európai kezdeményezéssel összhangban szeptember 18-án, kedden 18 órától kerékpáros felvonulás indul a Klapka térről. A kerékpáros megmozdulásoknak többéves hagyományuk van a dunaparti városban. Legnagyobb érdeklődésnek a minden évben több korosztály képviselőit megmozgató Csárda-túra és a Piko-bike Maraton örvend. Tavaly pedig a bicajos világvándor városatya, Bujna Zoltán az Európai Mobilitás Hetéhez csatlakozva rendezett először kerékpáros felvonulást, mely a kezdeti sikere után idén folytatódik. Remélve, hogy ma is sokan lesznek a bringás felvonulók, akiknek a szervezők apró emléktárgyakat ajándékoznak.

Fotó: Szitás Péter

„Az előző években Bujna Zoltán képviselő javaslatára több mint 20 helyen új kerékpártartókat helyeztünk ki, s újabb projektek készültek el, amelyekkel a városvezetés pályázati pénzeket igyekszik szerezni a kerékpárutak további bővítéséhez” – tájékoztatta portálunkat Keszegh Béla, Komárom alpolgármestere.

Felújítják a központi buszpályudvart, s elektromos buszt indítanak 

Az alpolgármester beszámolt a helyi tömegközlekedéshez kötődő további fejlesztésekről és pályázatokról is.  

„A komáromi központi buszpályaudvar külső részét tavaly újítottuk fel pályázati forrásból. A 93 ezer eurós összköltség a korábbinál szebb és gazdaságosabban működő épületet eredményezett. Idén pedig közösen pályázott Észak- és Dél-Komárom, aminek köszönhetően nem csak a pályaudvar fejlesztése folytatódik, hanem modern és környezetbarát buszjárat indul. A 999 780 euró összértékű projekt költségének 85 százalékát uniós támogatásból (az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból), 10 százalékát pedig állami társfinanszírozásból fedezzük, s mindössze 5 százalékát képezi a két városi önrész. Az északi pályaudvarra szánt anyagi keret 214 570 euró. A nyertes pályázatnak köszönhetően egy elektromos autóbusz üzemel majd a két komáromi buszpályaudvar között, amelyek belső felújításon és akadálymentesítésen is átesnek. Ráadásul a közeljövőben GPS alapú, okos panelek segítik a tájékozódást, amihez mobilapplikáció is társul” - magyarázta.

Hozzátette: a buszpályaudvar környezetét is felújítják, például lecserélik a járdaszigetek feletti részt, valamint új padokat és hulladéktárolókat is kihelyeznek.

Fotó: Szitás Péter

Árkedvezmények egyes busz- és vonatjáratokon 

Szeptember 22-én, szombaton érdemes igénybe venni a városi buszokat, amelyeken egész nap ugyanis ingyen utazhatunk. A Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően pedig egész héten a városon kívül is jelentős kedvezményekben részesülnek majd a máskor teljes árért buszjegyet váltók: nekik is csak a diákjegyek árát kell kifizetniük. A RegioJet társaság ugyancsak kapcsolódik a kezdeményezéshez: vonatjárataival szombaton mindenki ingyen utazhat a Komárom-Pozsony útvonalon.

Képgalériánk:
Fotó: Szitás Péter

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS