Klímaváltozás: újabb sokkoló hír érkezett

ma7 | MTI 2019. május 04., 15:23

Csaknem 500 amerikai templomot önthet el évente a tengervíz a klímaváltozás miatt.

Fotó: Archívum

A 21. század közepére csaknem 500, az Egyesült Államok alacsonyan fekvő part menti területein álló templomot fog fenyegetni a veszély, hogy évente legalább egyszer elönti a víz a klímaváltozással összefüggő globális tengerszint-emelkedés miatt - derül ki egy amerikai nonprofit klímakutató szervezet csütörtökön közzétett jelentéséből.

A Climate Central tanulmánya szerint a part menti Louisiana, Észak-Karolina és Florida államokban van a legtöbb - mindegyikben nagyjából nyolcvan - olyan templom, amelynek talán rendszeres árvízzel kell szembenéznie.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) adatai szerint amennyiben az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal nő a globális átlaghőmérséklet, akkor

2100-ig akár 77 centiméterrel is emelkedhet a globális tengerszint, ami komoly fenyegetést jelent a part menti infrastruktúrákra nézve.

Az Egyesült Államokban 499 olyan templom lesz a század közepére, amelyet éves szinten eláraszthat a tengervíz, amennyiben az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása a jelenlegi ütemben növekszik tovább.

A jelentés szerint az Egyesült Államok nagyjából 400 ezer templomnak, zsinagógának, mecsetnek és egyéb imaháznak ad otthont. A tanulmány szerzői azt tanácsolják az érintett gyülekezeteknek, hogy, amennyiben lehetőségük van rá, akkor tegyék meg a szükséges intézkedéseket a templomaik megóvása érdekében.
0 HOZZÁSZÓLÁS