2018. június 5., 16:38

Herbalandból a zánkai Gyógynövény-völgybe

A gyógynövénytermesztésnek hazánkban évszázados hagyományai vannak. Az első írásos emlékeink a középkorból származnak, amikor a házi kertekben, saját felhasználásra termesztették a gyógynövényeket. Azóta sok évszázad telt el mégis a hazai gyógy- és aromanövény termesztési ágazat jelenkori fejlesztése elengedhetetlen követelmény, hiszen gazdasági potenciál rejlik ebben az ágazatban.

herbaland-5.jpeg
Médialapozó

Az WHO – Egészségügyi Világszervezet szerint a Föld népességének 70-95%-a még ma is elsődleges orvosságként gyógynövényeket használ. Ezért is gondolta Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás, hogy a ˈHerbalandˈ című pályázata ismét csak, egy olyan nemzetgazdasági ágazatot érint, melyre szüksége van a társadalomnak.

A projekt a Szlovák-Magyar határ régió gyógynövény piacán tevékenykedő vállalkozókat, szervezeteket illetve a potenciális munkavállalókat hivatott elsősorban segíteni, támogatni. Az említett csoportokat szeretné a projekt összegyűjteni, integrálni őket a gyógynövény gazdaságba.

A projekt egyik fontos eleme az oktatás jellegű tanulmányutak, amelynek célja az integrálás illetve az összefogás, illetve felmérni a gyógynövény-gazdálkodás lehetőségeit, feltétel rendszerét, turisztikai öko-lehetőségeit.

Május 24-25-én, 2 napos tanulmányút keretén belül huszonhét érdeklődő utazott a Balaton környékére.

Elsőként a Gyógynövény-völgyet látogatták meg Zánkán, ahol gyógynövény iparági áttekintést kaptak. Az előadók ismertették a gyógynövények hasznosítási formáit, piaci jellegzetességeiket, az iparági - ágazati kapcsolódási pontokat, majd a termesztés és feldolgozás gyakorlatát.

Ezt tárlatvezetéssel egybekötött üzemlátogatás követte; megismerkedhették a feldolgozás folyamatával és eszközeivel, a szezon növényeivel. Folytatásként helyi termelők mutatták be gyógynövényekből készült kézműves termékeiket és ismertették gyakorlati tapasztalataikat. Sátormapusztán a biogazdálkodás, munkaszervezés és értékesítési módjairól beszélt a Biokultúra Egyesület szakértője.

„Gyógynövények az állattartásban” címmel hangzott el előadás, s a nap utolsó pontjaként a „Gyógynövények a borászat termékeiben” címmel hallhattak beszámolót a vendégek a Tomajvin, Aklan-Pince vendégeiként.

Másnap üzemlátogatások, kézműves műhely és terepgyakorlat tarkította a programot, mely keretén belül szakmai előadások hangzottak el illóolaj, kozmetikai termékek, aromaterápia témakörben, illetve levendulás „befőző” workshopon próbálhatták ki a résztvevők a gyógynövényes lekvárfőzést a Dörgicse, Levendáriumban. A programsorozat a tihanyi őslevendulás területén zárult, „Gyógynövények az öko-turisztikában” című előadással.

herbaland-5.jpeg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.