Csak némileg növekedett az önvédelmi fegyverek iránti kereslet

Rajkovics György 2018. október 02., 10:45

Németh Zoltán nemcsak vadászboltot vezet Dunaszerdahelyen, hanem szenvedélyes vadász is egyben. Gyerekkorától rabja az ember egyik legősibb tevékenységének. A vadászat nem pusztán a vad elejtéséről szól, kikapcsolódás, a nyugalom megtalálásának egyik módja, sziget a zajos életben. Emellett rituálé, a tradíciók továbbvitelét jelenti, és még férfias is.

Fotó: Rajkovics György

A Németh Vadászbolt családi vállalkozás keretében működik. Hogyan indult, milyen volt a folytatás, és tulajdonképpen milyen termékek szerepelnek egy vadászüzlet kínálatában?

Az alapítás 1991-ig nyúlik vissza, de akkoriban még nyolcan működtették a vallálkozást édesapámmal együtt, aki idővel átvette az egészet. Eldugott, kis helyen voltunk, harminc négyzetméteren, majd lassan fejlődtünk, és fokozatosan kinőttük a boltot. Négy éve költöztünk át a jelenlegi üzlethelyiségbe, ami jelentős lépésnek számított. Először nyolcvan négyzetméteren fogadtuk a vásárlókat, de azóta bővítettük a helyiséget 120 négyzetméterre. És mit kínál egy vadászbolt? Elsősorban fegyvereket,  fegyvertartozékokat, cél- és keresőtávcsöveket, a vadászat kiegészítőit, késeket és persze ruházatot is. Mondhatjuk, hogy a fő profilunk a fegyvereladás, de jelentős a kereslet az optika iránt is. A jó minőségű termékekre esküszünk, és láthatóan szeretnek betérni hozzánk a vásárlók. 

Kik keresik fel az üzletet? Be lehet sorolni a vásárlókat, érdeklődőket, vadászokat valamilyen csoportba, kor, nem, végzettség vagy egyebek alapján?

Korosztály és iskolai végzettség alapján sem lehet igazán behatárolni a vadászokat és az érdeklődőket, mert akadnak alacsony iskolai végzettségűek, de diplomával rendelkezők is. Ugyanez a helyzet a kor tekintetében is, 18 évtől felfelé még néha a 70-80 évesek is vadásznak. Vadászik a munkás, de az orvos és a mérnök is. A nemeket illetően már könnyebb meghatározni, a vadászok között kevés a nő, tíznél több női vadászunk nincs. A nők hozzánk inkább ajéndékért térnek be.

A vadászatról sokaknak csak az öldöklés jut eszükbe látszólag automatikusan. Hogy ilyen „érzékennyé” váltak egyesek, nem pusztán a véletlen műve. Mit gondol egy vadász a témáról, és miben merül ki a vadász feladata? Mit jelent ma egyáltalán vadászni, vadásznak lenni?

Igen, a laikus mindjárt arra gondol, hogy a vadászat kizárólag öldöklésből áll. Ez nem igaz. A vadászatnak van egy nagyon komoly funkciója is, főleg az, hogy az elszaporodott állatállományt kell szabályozni. Ha nem lennének vadászok, akkor a szarvasok és a vaddisznók elpusztítanák akár a teljes gabona- és kukoricatermést. A vadászat nem fejetlenül megy, ahogyan egyesek gondolják, hanem szigorú szelekció alapján lövik ki például azt a trófeás vadat, amelyiknek gyenge a trófeája. A vadászok emellett télen etetik a vadakat, törődnek velük, gondozzák őket, de vadvédelemmel is foglalkoznak. Az igaz, hogy a vadakat lelövik, de Európában történetesen elég sok a vaddisznó, és még úgysem tudják őket szabályozni, hogy elég sok vadász és fegyver van. A vaddisznó okos állat, nem egyszerű rá vadászni. 

Képgalériánk:
Fotó: Rajkovics György

Mi a helyzet Szlovákiában és Magyarországon a vadállományt illetően? Milyen vadak élnek például a Kárpát-medencében? Melyikre lehet vadászni, melyikre tilos? Ha összehasonlítjuk Európa egyes országait, akkor miben különböznek a vadászat terén?

Fő vadászható nagyvadak az őz, vaddisznó, szarvas és dámvad, egész Európában előfordulnak, Skandináviában pedig jávorszarvasok is vannak. Tilos vadászni viszont a hiúzra és a medvére, illetve a farkasra néhány országban még szabad. Romániában például védett a medve, tilos a vadászata, épp ezért elszaporodtak, gyakran támadnak meg embereket, úgyhogy ez sem tökéletes megoldás. Romániában egy vagy két éve tiltották be a medve vadászatát, de az európai politika képviselőivel nehéz egyezkedni. 

Kiből lesz és kiből nem vadász? A család hogyan viszonyul a vadászathoz?

A vadászat szenvedély, vagyis az igazi vadász szenvedélyes. Egyesek persze divatból vadásznak, ahogy az élet más területén is megfigyelhető hasonló trend. Szlovákiában egyébként több mint 60 ezer vadász van. A vadászat iránti szenvedély már a gyerekkorban kialakul, ahogy az esetemben is történt. A feleségemet kevésbé érdekli a vadászat, ő inkább a vadhúst készíti el szívesen, de a hatéves fiamat lázba hozza. Megmutatom neki, mit lőttem, gyakran beszélgetünk a vadakról, de még nem vittem ki vadászni, fiatal, majd később. 

Néhány évvel ezelőtt lehetett olvasni arról, hogy a migráció tömegessé válása óta és a rengeteg terrorcselekmény miatt növekedett a fegyverek iránti kereslet. Tényleg ez a helyzet, vagy eltúlozta a média?

Nemcsak vadászfegyvereket forgalmazunk, hanem önvédelmi fegyvereket is. A tömeges migráció kezdete óta némileg növekedett az önvédelmi fegyverek iránti kereslet, ami érthető, hiszen az emberek félnek. De nem volt drasztikus a növekedés. Az eladott engedélyköteles fegyverek száma azonos minden évben, 250-300 között mozog, néha felmegy egészen 330-ig. Németországban érdekes lenne megvizsgálni ezt a kérdést, biztosra veszem, hogy ott jelentősen emelkedett az önvédelmi fegyverek és egyéb önvédelmi eszközök iránti kereslet. Valószínűleg akkor növekedett volna jelentősen az önvédelmi fegyverek eladása nálunk, ha Közép-Európába is tömegesen érkeztek volna a migránsok. 2015-ben rengeteg önvédelmi gázsprayt, gázpisztolyokat, önvédelmi botokat vittek, késeket is, akkor ezt lehetett érezni. De mára ez lényegében stagnált, és beállt egy szintre. Érdekes viszont, hogy akkoriban többen váltották ki a fegyvertartási engedélyt. 

A jog területén mi a helyzet a fegyvertartással kapcsolatban? Az Európai Unión belül létezik valamilyen közös irányelv, amely előírja a tagországoknak a jogharmonizációt?

Az Európai Unióba belépve igazodnunk kellett a közös irányelvekhez, főleg azután, hogy Németországban és Franciaországban annyi terrortámadás történt. Közép-Európában általában liberálisabbak a fegyvertartási feltételek, és a nyugati államok ragaszkodtak hozzá, hogy szigorítsunk a feltételeken. Véleményem szerint megfelelően szigorúak a törvények nálunk. Ahhoz, hogy valaki fegyvertartási engedélyt szerezzen, először el kell mennie orvosi vizsgálatra, majd pszichológiai tesztre, és ha valaki rövid lőfegyvert, pisztolyt vagy revolvert szeretne, akkor vizsgáznia kell a rendőrségen. Ott bizottság előtt, két rendőr és egy államügyész jelenlétében zajlik a vizsga. A vizsgákra tanulni kell, és ez a helyzet Csehországban és Magyarországon is, habár utóbbi esetében szigorúbbak a szabályok, törvények. Létezik fegyverviselési és fegyvertartási engedély. A terrorcselekmények idején a politika akart valamit produkálni a közvéleménynek, és ekkor elkezdték szigorítani a törvényeket. Az automata fegyverekkel csak a katonák és a rendőrök rendelkezhetnek. A félautomata AR-15 és az AK-47 eladását, amelyeket automatából alakították át félautomatává, még szigorúbban szabályozzák. Szlovákiában a Nyugat-Európában erőltetett látványos módosításokat be kell építeni a jogszabályok közé. Más fegyvereknél a tárkapacitás lett visszaszorítva, tehát nem lehet 20-as vagy 30-as a tár, hanem csak 10-es. Én is osztom azt a véleményt, hogy ennek a változtatásnak nincs értelme, ugyanis a terroristák nem használnak sportfegyvereket. A terrorista nem megy el orvoshoz, nem megy el pszichológiai tesztre, és főképp nem megy el háromtagú bizottság elé vizsgázni. Ő a feketepiacon veszi a fegyvereket. A sportlövőket zaklatják leginkább a szigorításokkal.

Ezzel máris az illegális fegyvereknél tartunk.

Legális fegyverekkel minimális bűntényt követnek el, túlnyomórészt illegálissal követik el a bűncselekményeket. A legális fegyver könnyedén lenyomozható, a bűnözők pedig nem szeretnének lebukni. Legális  fegyverekkel főleg akkor követnek el bűntényeket, ha valakinek elborul az elméje, de ez nagyon ritka. Szlovákiába a határok 1989-es megnyitása után rengeteg illegális fegyvert hoztak be Ausztriából a liberális osztrák fegyvertörvény miatt. Az ismétlő fegyverekre egyáltalán nem kellett fegyvertartási engedély, Szlovákiában viszont igen. A határ melletti üzlet azóta bezárt, de változott a törvény is. Szlovákiában háromszor hirdettek eddig fegyveramnesztiát, és ha nem követtek el az adott fegyverrel bűntényt, akár legalizálhatták is. A három alkalommal együttesen több mint tízezer fegyvert adtak le a rendőrségen, ami jelentős mennyiség. 

A fegyverek esetében beszélhetünk divathullámokról? Régebben jobban fogyott egy bizonyos fegyvertípus vagy márka, ma viszont más fegyverek vezetik a népszerűségi listát?

A fegyvereket mindig modernizálják, újítják, javítják, pontosabb, jobb mechanikájúakat találnak ki, és ami új, abból rendszerint több fogy. Idővel ez visszaesik a normális szintjére. Divathullámnak nem nevezném, de akadnak olyan vásárlók, akik márkahűek. Tehát valaki egy márkához ragaszkodik a fegyverek és a ruhák terén is. A márkával bizonyos szintet reprezentál, ahogy a márka is nívót jelent.

Fotó: Rajkovics György

Előfordult már olyan, hogy valaki a nemtetszését fejezte ki a fegyverekkel vagy a vadászattal kapcsolatban akár személyesen is?

Nem, személyesen nem, ott még nem tartunk, mint tőlünk nyugatabbra. De olyannal már találkoztam, hogy kapok e-mailt, még külföldről is, és arra kérnek, küldjem el nekik a fegyvert futárral. Tájékozatlan emberek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a fegyverek birtoklásához fegyvertartási engedély szükséges. Természetesen fizetnének a fegyverért, de válaszoltam, hogy ez azért máshogy működik.

Legkedvesebb vadászélmény?

Elsősorban Szlovákiában és Magyarországon vadászom, viszont két éve az egyik nagy osztrák beszállítónk meghívott Tirolba zergevadászatra. Vannak saját vadászterületeik, én pedig akkor láttam először zergét. Megterhelő volt a vadászat a hegyi terepen, de felejthetetlen élmény és sikeres vadászat volt. 

Mennyiben változott a vadászat az elmúlt évtizedek alatt? Tervek a jövőt illetően?

Amióta ebben a szakmában dolgozom, húsz éve, az emberek anyagi helyzete lényegesen megváltozott. Régebben kevesebb pénzük volt, és az olcsóbb ruhákból vittek többet, amelyek kevésbé számítottak minőséginek. Ma már többet költenek inkább, a ruha minőségi legyen, vízálló, ha bemegy a vadász a bozótba, ne szakadjon szét mindjárt az első alkalommal. Tehát a drágább és a jobb minőségű ruhák jobban fogynak. A jövőről? A raktáraink megteltek, valószínű, hogy ismét bővíteni fogjuk az üzletet és az áruválasztékot. De újabb bolt nyitását nem tervezzük, mivel itt közvetlen kapcsolatban vagyunk a vásárlókkal. Ami pedig a vadászatot illeti, valakit vonz az afrikai szavanna, én megnézem inkább természetfilmeken, sokkal jobban érdekel a vaddisznó és az európai vadon.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS