A Zöld Háztartások Program 21. fordulójában 434 napkollektoros utalványt adtak ki

ma7 | TASR 2019. szeptember 21., 15:58

A Szlovák Innovációs és Energiaügynökség (SIEA) a kis megújuló energiaforrások  támogatására irányuló Zöld Háztartások II program 21. fordulójában 434 utalványt bocsátott ki a napkollektorok beszerelésére. Minden jelentkező megkapta az utalványokat -  tájékoztatta erről Stanislav Jurikovič, a SIEA Kommunikációs Osztályának vezetője.

A napkollektorokra kiírt idei utolsó fordulót szeptember 17-én zárták le, majdnem két órával a megnyitása után, amikor a támogatás iránti érdeklődés meghaladta az előirányzott 700 000 eurót. Akárcsak a biomassza kazánok és a fotovoltarikus panelek körében, minden jelentkező, aki kitöltötte a jelentkezést, megkapja az utalványokat.

Hangsúlyozta, hogy a háztartásoknak három hónap áll rendelkezésükre a napkollektorok telepítéséhez. Az ebben a fordulóban kiállított utalványok beváltási kérelmét 2019. december 17-ig kell benyújtani.

Jelenleg 2,255 érvényes napkollektoros utalványt tartunk számon, összesen több mint 3,6 millió euró értékben. Ebből már több mint 1400 telepítés befejeződött. Az 1,6 millió eurós napkollektoros telepítési utalvány pedig már beváltásra került

- mondta a SIEA vezérigazgatója. Alexandra Velická.

Jurikovics hozzátette, hogy jelenleg mind a négy típusú berendezéshez több mint 6100 érvényes utalványt állítanak ki 11,8 millió euró értékben. 2019 végéig a SIEA további három forduló kihirdetését tervezi, összesen 1,7 millió eurós keretösszeggel.

Hozzátette, hogy a Zöld Háztartások II. nemzeti projekt a Környezetminőség Operatív Program részét képezi. A projekt célja, hogy európai és nemzeti támogatással, 2023-ig fokozzák a megújuló energiaforrások kihasználását a háztartásokban. A SIEA tervei szerint a tervezett létesítmények összteljesítménye eléri a 140 megawattot.

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS