A tátrai tavak nem fürdőzőhelyek - figyelmeztetnek a környezetvédők

ma7 | TASR 2019. július 11., 10:32

Bár a hűvös, tiszta víz a tátrai tavakhoz csalogatja a turistákat és kutyáikat, azok érzékeny ökoszisztémát alkotnak, amely a legkisebb beavatkozásra is súlyosan sérülhet. Ezáltal veszélybe kerülhetnek különleges, jégkorszaki maradványfajok, illetve olyan életformák, amelyek csak itt találhatók meg – hangsúlyozta a TASR hírügynökségnek Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park igazgatója.

Fotó: TASR

Majko szerint a fürdőzés felboríthatja a tátrai tavak kényes biológiai egyensúlyát, ezért ezt mindenképpen el kéne kerülni.

A legfrissebb statisztikák szerint évente mintegy 3,5 – 4 millió látogató keresi fel a Tátrai Nemzeti Parkot

– ha közülük csak minden negyedik fürdőzne a tavakban, az igazgató szerint már ez is visszafordíthatatlanul károsítaná a tengerszemek egyedi ökoszisztémáját.

Majko úgy véli, ha a látogatók tisztában volnának azzal, hogy a kristálytiszta víz milyen értékeket rejt, tartózkodnának a fürdőzéstől. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy

a nemzeti park biológiai egyensúlyát a látogatók már azzal is veszélyeztetik, ha letérnek a kijelölt turistaösvényekről.

Ha a turisták a tiltás ellenére a tavak szegélyére merészkednek, könnyen elindíthatják az eróziót, amely a part mentén élő életformákat súlyosan veszélyezteti.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy a fürdőzés a tavak kémiai egyensúlyát is felboríthatja, hiszen a fürdőzők testéről a vízbe oldódik a napvédő krém, a dezodorok, amely felborítva az élőlények hormonális egyensúlyát, károsan hathat azok szaporodására.

A huszadik század második felében a közelben zajló ipari tevékenység hatására mérgező nehézfémek kerültek a tavakba – a helyzet csak az elmúlt évtizedekben javult,

az igazgató szerint meg kellene őrizni az elért eredményeket.

A természetvédelmi előírások megsértése, amilyen a fürdőzés a hegyi tavakban, 66 eurós büntetést von maga után Szlovákiában.
0 HOZZÁSZÓLÁS