2021-től betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását

ma7 | TASR 2019. április 05., 13:13

2021 január 1-jétől betiltják az eldobható műanyag termékek árusítását Szlovákiában – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A miniszter elmondta: a tilalom kilencféle, egyszer használatos termékre vonatkozik, köztük az eldobható evőeszközökre, a tányérokra, az italkeverő pálcikákra, a szívószálakra, a fültisztító pálcikákra.

Meggyőződésem, hogy a hulladékok elleni küzdelemben

Szlovákiának ki kell törnie a sereghajtó pozícióból. Duplán vonatkozik ez a műanyagokra

– jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a minisztériumi elemzők szerint Szlovákia évente 14 ezer tonna nem csomagolásra szolgáló műanyag terméket hoz be, ezek nagy része szívószál, tányér, evőeszköz. Pedig – más műanyagoktól eltérően – ezeket könnyebb környezetbarát alternatívával helyettesíteni, például papírból készült vagy többször használatos termékekkel.

A miniszter kijelentette,

a boltokban árult egyszer használatos műanyag termékeket nem Szlovákiában gyártják.

Ebben lehetőséget lát a hazai vállalkozók számára, akik szerinte ráállhatnak az alternatív termékek előállítására.

Šimurka hozzátette, a törvény életbe lépéséig a cégeknek van idejük felkészülni a változásra. „A kereskedőknek és az éttermeknek legalább egy és háromnegyed évük lesz arra, hogy megoldást találjanak” - mondta.

„A műanyagellenes intézkedést a hulladékokról szóló törvénybe építettük be, amelyet hamarosan tárcaközi véleményezésre bocsátunk. Ha minden a terv szerint halad, a tervezet ősszel a kormány elé kerülhet. Ám előtte még az Európai Unió is észrevételezi” – tette hozzá Peter Šimurka, a környezetvédelmi minisztérium hulladékgazdálkodási osztályának igazgatója.

A miniszter hozzátette, hogy

a zöldtárca Közép-Európában elsőként vezeti be a PET-palackok visszaváltási rendszerét.

Már lezajlott a vonatkozó jogszabály sikeres tárcaközi véleményezése. A Pet-palackok valamit az üdítős és sörös pléhdobozok valószínűleg már jövőre visszaválthatók lesznek, a tervek szerint a palackok 12 cent, a pléhdobozok 10 cent ellenében. A rendszert a zöldtárca mellett a Szlovák Környezetvádelmi Felügyelőség (SIŽP) és a Szlovák Kereskedelmi felügyelet (SOI) is ellenőrizni fogja. A szabály megszegéséért bírság jár.

0 HOZZÁSZÓLÁS