2018. március 20., 09:53

Visszakozik a kínai CEFC cégcsoport

A kínai CEFC csoport visszavonta kérvényét a Cseh Nemzeti bankban, ezzel egyelőre nem növelik  részesedésüket a cseh-szlovák J&T Finance Group-ban.

Zeman _ Hszi Csin Ping_ prága

A kínai CEFC csoport a jelenlegi 10%-os részesedését szerette volna 50%-ra növelni, viszont az elmúlt napokban a társaságnak gondjai támadtak, mivel a csoport vezetője, Jie Tyien Ming ellen büntetőeljárást kezdeményeztek.

A részesedés-emelésről még 2016 márciusában született meg a döntés, és mindez a kínaiaknak 980 millió euróba került volna. A Cseh Nemzeti Bank viszont nem engedélyezte, hogy a kínai csoport 50%-os tulajdonjogot szerezzen a J&T-ben. A Nemzeti Bank többek között azt kifogásolta, hogy a kínaiak nem tudták igazolni a pénzük eredetét.

A CEFC csoport elsősorban az energetikai piacion , az iparban és a pénzügyi területen fejti ki tevékenységét. Erös a cégcsoport jelenléte Csehországban, mintegy 1.5 milliárd eurónyi tőke felett rendelkezik. A J&T-n kívül résztulajdonos többek között a Travel Service légitársaságban, felügyeli Lobkowicz Group sörgyári csoportot, akárcsak a Slávia Praha futbalcsapatot.

A történet pikantériája, hogy bűnvádi eljárás alá vont Jie Tyien Ming nem csak a CEFC csoportnak okozott gondott, és európai vezetéséből kellett gyorsan visszavonni, de Milos Zeman államelnöknek is főhet a feje, hiszen a nevezett úriember eddig az elnök közvetlen tanácsadójaként működött.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.