Veszélyben az érsekkétyi óvoda

hirek.sk 2017. július 05., 15:44
ÉRSEKKÉTY. Újra a figyelem középpontjába került az érsekkétyi óvoda- és iskolahelyzet. Ezúttal az óvoda ügyén került szembe a képviselő-testület, illetve az érintett szülők a polgármesterrel, Molnár Péterrel. A polgármester önkormányzati óvodát létesítene a meglévő egyházi óvoda helyett, ami ellen a szülők tiltakoznak. A Magyar Közösség Pártja közölte, felháborodással szemléli azokat az eseményeket, amelyek az óvoda ügyében az elmúlt napokban történtek és történnek, s támogatásáról biztosította az intézményt.

2017. június 15-én a rendkívüli gyűlésen a hét képviselőből öt megszavazta a bérleti szerződést az egyházi óvodának, mely 2017.07.01-től 2018.12.31-ig érvényes. Molnár Péter polgármester megvétózta a testületi döntést, nem írta alá a szerződést – tájékoztatta portálunkat Mikus Irén önkormányzati képviselő.

2017. június 29-én a rendes testületi-képviselői gyűlésen a képviselők megtörték a vétót, és 3/5-ös többségben ismét megszavazták az egyházi óvoda bérleti szerződését. A független, de a Most-Híd támogatásával indult polgármester kijelentette, hogy nem fogja aláírni, mivel a szerződés tele van hibával, és széttépte a dokumentumot.

„Érdekességként: a bérleti szerződést a polgármester úr írta, mivel eddig mindig csak fél vagy egy évre adta ki az egyháznak az épületet. A jelenlegi szerződésben csak az idő változik, vagyis hogy mettől meddig szól a bérlet, a többi változatlan. Vagyis ugyanezt a szerződést már háromszor aláírta, most pedig nem, mivel szerinte hibás” – mutatott rá Mikus Irén.

A polgármester egyúttal felszólította Hajdú Árpádot, az intézmény igazgatóját, hogy hétfő reggel 8 óráig adja le az óvoda épületének kulcsait.

Július 3-án az óvoda épületében tiltakozó megmozdulást tartottak, amelyen a szülők, tanárok, a helyi lakosok és a képviselők mellett Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke is részt vett. Az összegyűltek jelenlétükkel támogatták az intézmény igazgatóját, s hangsúlyozták, jogosan tartózkodnak továbbra is az óvoda épületében. Mikus Irén kiemelte, a június végi gyűlésen a képviselő-testület ismét megszavazta 3/5-ös többséggel a határozatot. „Így a törvény kimondja, hogy ennek a végrehajtását nem akadályozhatja meg a polgármester, aki a megerősített határozat végrehajtását nem függesztheti fel” – hangsúlyozta.

Ugyanezen a napon, a délutáni órákban Molnár Péter a hangosbemondóban felhívást tett közzé. „Kéty község polgármesterének felhívása: kérem az óvodás gyermekek szüleit, hogy július 4-én, azaz holnap már ne vigyék az óvodába a gyermeküket, mert az önkormányzat kiürítteti az épületet, ha másképp nem megy, akkor rendőri segédlettel. Bízom azonban az egyházi iskola és óvoda igazgatójának józan belátásában, és remélem, hogy az épület átadása civilizált módon fog megtörténni. Molnár Péter polgármester” – hangzott a felhívás.

Másnap, július 4-én, 8 óra után a polgármester belépett az óvoda épületébe, és kérte az igazgatótól az épület kulcsait. Hajdú Árpád nem tett eleget a kérésnek, majd a törvények felolvasásával szembesítette a polgármestert. Molnár Péter azt válaszolta, „senki nem tudja rákényszeríteni, hogy aláírja a szerződést”, majd megemlítette, hogy a rendőrséghez fog folyamodni, mivel a kulcsokat le kellett volna adni.

Nem sokkal később megérkeztek a rendőrök, de csak a községháza épületében fogadta őket a polgármester. Eközben a községi hangszóróban elhangzott: „Alulírott önkormányzati képviselők ezúton tiltakozunk a polgármester önkényes magatartása ellen, miáltal az óvoda épületében törvényesen tartózkodó egyházi óvodát karhatalommal kívánja kilakoltatni, az önkormányzatra hivatkozva. Felszólítjuk a polgármestert, hogy tartsa tiszteletben az önkormányzat megerősített határozatát!”. A 7 képviselőből 5 aláírta ezt a tiltakozást.

Pár perccel később az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda felhívását is közzétették. „Szeretnénk megnyugtatni minden óvodás szülőt, hogy az óvodai oktatás (…) július 14-ig folytatódni fog az óvoda épületében. A szülők nyugodtan hozzák gyermekeiket az óvodába. Nem hagyjuk magunkat elrettenteni, mivel az épület használatára a képviselőtestület határozata alapján törvényes jogunk van. Bízunk Kéty község polgármesterének józan belátásában, hogy jogtalan beavatkozással nem fogja zavarni az óvodában folyó oktatást” – hangzott a Hajdú Árpád iskolaigazgató által jegyzett felhívás.

A rendőrség munkatársai kis idő múltán távoztak.

„A polgármester úr tervei közt szerepelt, hogy jövő év szeptember elsejétől önkormányzati óvodát létesít, de a testület ezt a rendeletet nem szavazta meg neki, ezért szeretné ellehetetleníteni az egyházi óvodát, későbbikben pedig majd az iskolát” – nyilatkozta Hajdú Árpád, az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda igazgatója.

Mikus Irén önkormányzati képviselő arról tájékoztatta portálukat, hogy az intézmény megőrzése iránt elkötelezett szülők, helyi lakosok a helyszínen maradtak, folyamatos megbeszélést folytatnak az óvoda épületében, ezzel akarják megakadályozni, hogy azt kiürítsék, elszállítsák a berendezést. Ezt addig folytatják, amíg szükséges, amíg nem sikerült megoldást találni a helyzetre – fűzte hozzá.  

Nem ez az első eset, hogy Érsekkétyen a polgármester szembekerült az egyházi iskola és óvoda vezetésével és a szülőkkel. Mint arról portálunkon is beszámoltunk, 2015-ben az iskola sorsa volt bizonytalan a szembenállás miatt. A falu 2015-ig ingyen biztosított az intézmény számára ingatlant, ám az új vezetés az év elején indoklás nélkül felmondta a bérleti szerződést. Később a faluvezetés nyomására iskolatanács alakult, a bérleti szerződést több alkalommal rövid időre meghosszabbították, de az iskola sorsa továbbra is kérdéses maradt.

Az MKP támogatja az érsekkétyi óvodát

A Magyar Közösség Pártja felháborodással szemléli azokat az eseményeket, amelyek az érsekkétyi egyházi óvoda ügyében az elmúlt napokban történtek és történnek – közölte portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatában a párt hozzátéve. a polgármesteri hatalom az egyházi óvoda érvényben lévő bérleti szerződése ellenére – melynek meghosszabbítását az önkormányzati képviselők 3/5-ös többséggel már kétszer megszavazták – az intézmény kilakoltatását célozta meg. Nyomatéknak pedig a rendőri beavatkozást is kilátásba helyezte.

„Az óvoda az oktatási minisztériumban szabályszerűen hálózatba iktatott nevelési intézmény. A bérleti szerződés érvényes. Meggyőződésünk, hogy vitás kérdéseket nem ilyen eszközökkel kell tisztázni. A hatalmi arrogancia nem írhatja felül a törvényes jog által szabott kereteket. Az Érsekkétyi Református Egyházi Iskola és Óvoda már hosszú évek óta értékes munkát végez a saját környezetében. A Magyar Közösség Pártja teljes erkölcsi és politikai támogatásáról biztosítja az oktatási intézményt, és bízik a polgármester józan belátásában” – fogalmazott nyilatkozatában az MKP Érsekkétyi Helyi Szervezete, valamint Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS