Változnak a banki árak, nőnek az illetékek

hirek.sk 2017. április 21., 14:27
POZSONY. Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban hallani a banki szolgáltatások drágulásáról. A voFinanciach.sk portál tájékoztatása szerint több területet is érintenek a változások, az áremelések köre nagyon változatos.

„Például a számlacsomagok egyes helyeken akár 10-20 százalékkal is drágultak, akárcsak a bankautomatákból történő pénzfelvételért fizetendő illeték, a bankfiókokban végzendő készpénzes műveletek ára, esetleg a számlákkal kapcsolatos utasítások közvetlenül bankfiókban történő megvalósítása“ – fejtette ki a Partners Group SK szakértője, Tomáš Herud.

Maroš Ovèarik, a FinancnyKompas.sk portál ügyvivő igazgatója elmondta: egyes bankok bővítik szolgáltatásaik körét. Például a bankkártyákhoz járó utazási biztosítással, esetleg a szolgáltatási csomagjukba többféle bankkártyát tesznek stb. Ezen kívül egyes bankok némely egyszeri manuális szolgáltatásaikkal kapcsolatban is módosításokat hajtanak végre, például a hitelszerződések vagy a rendszeres átutalási megbízás módosítása, illetve a számlakivonat bankfiókban való kiállítása terén – tette hozzá.

„A változások okai közé véleményem szerint a csökkenő kamatbevételek és a bankok azon igyekezete tartozik, hogy a visszaesést legalább részben kompenzálják“ – jegyezte meg Ovèarik. Herud úgy véli, hogy az időszerű állapot főként a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) hiteleinek szabályozásával függ össze. Az ügyfelek szigorúbb megítélése szerinte korlátozza a bank által nyújtott hitelek terjedelmét. Egyes bankok éppen ezért már tavaly decembertől elkezdték emelni az illetékeik nagyságát, s főleg az év második felében számítanak a hitelek terjedelmének fokozatos csökkenésére.

Ovèarik szerint a bankoknak az ágazat nyereségességének alakulására való tekintettel okuk van az árjegyzékek további módosítására. Az, hogy erre sort kerítenek-e, szerinte a konkurenciaharc és az ügyfelek további változásokkal kapcsolatos érzékenységének a kérdése.

Tomáš Herud úgy véli, az illetékpolitika a jövőben az alapvető szolgáltatáscsomagok számának fokozatos emelésére épül majd. Másrészt azonban a bankok már manapság is a számla aktív használatáért járó kedvezményekkel, az illetékek csökkentésével kecsegtetnek.

 „A bankok nem jótékonysági intézmények, tevékenységüket más cégekhez hasonlóan nem végezhetik veszteségesen” – szögezte le Pavel Škriniar, a FinancnaHitparada.sk portál munkatársa. Ráadásul a bankokat szerinte a szabályozással kapcsolatos korlátozások és intézkedések tömkelege terheli, s azok is költségekkel járnak.

Egyes emberek nem bíznak az internetes bankokban, amelyek nem rendelkeznek kirendeltségekkel, pedig azok a bankfiókokkal és az ottani személyzettel kapcsolatos költségek híján alacsonyabb árakkal dolgozhatnak.

„Ha az illetékekről van szó, a piacon vannak alacsonyabb költséggel működő bankok és olyanok is, amelyek bónuszokat kínálnak ügyfeleiknek – elég választani azok közül vagy teljesíteni a bankok által megszabott feltételeket“ – tette hozzá Škriniar.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS