Kétéves a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége

Matus Tibor 2018. november 01., 16:50

A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége 2016 őszén azzal a céllal alakult, hogy szakmai tanácsokkal és kapcsolati tőkével segítse a vállalkozókat. Már a nyitókonferencián közel 200 fiatal vállalkozó vett részt, mára országszerte több mint 350 vállalkozó csatlakozott hozzájuk.

Ez a szám két dolgot igazol: a vállalkozók részéről igény van a közösségben való gondolkodásra, valamint azt, hogy az állami rendszer nem biztosít fogódzót, segítséget a (fiatal) vállalkozók, vállalkozni akarók részére. Sőt sok esetben éppen ellehetetleníti a kezdő vállalkozókat. Pedig a vállalkozók tevékenysége példaértékű, ám sokszor nekik is szükségük van segítségre. A szövetség feladata és célja, hogy mindenben támogassa őket, hiszen nélkülük térségünk és közösségünk is hanyatlik.

– Az induláskor az volt a terv, hogy lépésről lépésre haladva gyarapodjunk mind számban, mind szakmailag – mondja Iván Tamás, a szövetség elnöke. – Úgy tűnik, sikerült valós igényre lelnünk, megtalálnunk azt az űrt, amit be kell töltenünk. Ezt bizonyítja, hogy a tagságunk szinte a kezdetektől rohamosan gyarapodott, ami nemcsak annak köszönhető, hogy vállalkozói szövetséget alapítottunk, hanem annak is, hogy olyan szolgáltatásokat igyekszünk nyújtani, olyan aktivitásokat kínálunk a vállalkozóknak, amelyekből profitálni tudnak.

A feladatok megtalálták őket

Könyvelés, jogi alapismeretek, pályázat, marketing- és arculatépítés területén szerveztek tanácsadási programokat. Regionális klubtalálkozók során az adott régió, járás vállalkozóit szólították meg, hogy tudjanak egymásról, tapasztalatot cseréljenek és növeljék a kapcsolati tőkéjüket. A találkozókra egy-egy előadót, mentort is hívtak, aki mindig más-más szakmai problémákra kereste a megoldást, a vállalkozókkal közösen.

Két alkalommal szervezték meg a Junior Expót Dunaszerdahelyen, hogy minél több vállalkozónak biztosítsanak reklámfelületet, ahol be tudják mutatni termékeiket, szolgáltatásaikat. A szövetséghez csatlakozott vállalkozók az Év Vállalkozója versenyén mérhetik össze tudásukat, kreativitásukat, termékeiket és szolgáltatásaikat, valamint prezentációs tehetségüket.

Mindezek ellenére úgy érzik, lehet és van hová fejlődni. A következő időszakban az a céljuk, hogy országszerte rendszeressé tegyék a klubtalálkozókat. Szerencsére megtalálták azokat az embereket, akik a régióban fel tudják vállalni a feladatokat. Jelenleg azon dolgoznak, hogy minden régióban, járásban legyenek olyan személyek, akik a szövetség munkáját helyben tudják irányítani. Már most van 40-50 olyan vállalkozó, aki hajlandó a szervezet operatív feladataiból is kivenni a részét.

Csatlakozik az idősebb generáció is

Szeretnék, ha a Junior Expo és az Év Vállalkozója verseny még nagyobb rendezvénnyé nőné ki magát. Kibővítenék a mentorprogramjukat, hogy minél több fiatalnak tudjanak segíteni vállalkozása fejlesztésében. A mentorprogramban eddig 8 mentor és 16 vállalkozó vett részt, ennek köszönhetően minden vállalkozó abban a szegmensben tudott fejlődni, amelyben igazán szüksége volt segítségre. Ilyen a szervezetfejlesztés, HR, marketing, vezetői készségek, diverzifikáció.

– Hovatovább az idősebb generáció körében is egyre nagyobb az érdeklődés, és csatlakoznak is hozzánk – mondja Iván Tamás. – Senkit sem akarunk kirekeszteni, hiszen úgysem vagyunk sokan, össze kell tartanunk. Ennek van egy olyan vonzata is, hogy míg a fiatal az idősebbet a lobbanékonyságával, a vehemenciájával, az elszántságával tudja motiválni, addig az idősebb a tapasztalatával, az évek során megszerzett tudás átadásával tudja támogatni a fiatalt. Így kifejezetten hasznos, ha különböző generációk tudnak nálunk összejönni. A további terveink között szerepel a klubkártyarendszer elindítása, amelynek köszönhetően a felhasználó bizonyos kedvezményeket vehet igénybe azoknál a cégeknél, amelyek csatlakoztak a programunkhoz.

Iván Tamás kiemeli a régiókban elért eredményeket. Nem szeretne egy járást sem kiemelni, de kétségkívül vannak járások, ahol erősebb a jelenlétük, ezért tovább kívánják erősíteni a régiókban a szervezettséget. A tagság kétharmada egyébként a nyugat-szlovákiai járásokból kerül ki, ami megfelel a magyarság arányának.

Regionális különbségek

Beszélgetésünk során a Szövetség elnöke kitér a regionális különbségekre is.

– Nekünk is meg kellett értenünk, hogy teljesen más a habitusa, gazdasági környezete, helyzete a bodrogközi, Bódva-völgyi, gömöri, vagy akár a csallóközi vállalkozónak. Más-más környezetben szocializálódtak, máshol tanultak meg alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez és küzdöttek a mindennapok kihívásaival. Míg például Nyugat-Szlovákiában kedvezőbb a gazdasági helyzet és talán könnyebben elérhető a siker, addig Párkánytól keletre sokkal nyitottabbnak és aktívabbnak kell lennie a vállalkozónak a siker eléréséhez. Egy kicsit érezhető, hogy Kelet- és Közép-Szlovákia vállalkozóiban nagyobb az elkeseredettség, a fásultság. Kevesebb a lehetőség is, és talán ettől aktívabbak.

Kitérünk arra is, hogy mennyire lehet egy ilyen szervezet politikamentes. Bár mind a szervezet vezetői, mind a tagok közül különböző szinteken többen is aktívan részt vesznek a politikai életben, vagy pártszínekben, vagy függetlenként, a szövetséget úgy indították el, hogy ne vigyék bele a politikát, mert egy szakmai szervezet életében ez nem volna helyes. Iván Tamás viszont hangsúlyozza, céljaikat inkább egy közösségi értékrend befolyásolja, amivel segíteni tudják a Felvidéken való megmaradást, az anyanyelvünkben való megmaradást. Ez az az eszme és kötelék, ami mássá, többé teszi a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségét egy egyszerű szakmai szervezetnél. Ez az a hitvallás, aminek köszönhetően az eltelt két év alatt igazi közösséggé tudtak formálódni.

Kérdésünkre, hogy sikerült-e perspektívát adni, jövőképet felvázolni a felvidéki magyar fiatal vállalkozóknak, Iván Tamás elmondja, még nem merné állítani, hogy sikerült, de ez az egyik legfontosabb feladatuk.

– Elindultunk egy úton, és a visszaigazolások alapján mondhatom, ha nem is tökéletes ez az út – hiszen amit az ember végez, abban mindig vannak hibák –, érezzük, hogy szükség van egy ilyen szervezetre, és ez ösztönöz minket a továbbhaladásra. Reméljük, hogy egyre több vállalkozó csatlakozik hozzánk, akik segítségével még erősebb, még hitelesebb és még eredményesebb szervezetté tudjuk alakítani a Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségét.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2018/26. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS