2018. szeptember 1., 09:02

Egy példamutató kisvállalkozás

Sebő Éva és a Sjáli Consulting története nem csak azért ragadott meg, mert én is szeretem a kávét. Azért is, mert egy kisvállalkozás rugalmasságára, a piaci rések felkutatására, a termék-innovációra és a közösségi felelősségvállalásra is jó példát találtam náluk.

mkave-sebo-eva.jpg
Galéria
+2 kép a galériában

15 évvel ezelőtt Sebő Éva még olasz alsóneművel és méteráruval kereskedett. A szlovákiai textilpiacra viszont berobbant a török áru, és letarolta a piacot. Váltani kellett. A textilről átnyergelt az élelmiszeripar egyik speciális ágára. Ahogy Éva fogalmazott: a váltás nagy volt, de olyan termékhez jutott, amit nemcsak szeret és érdekli őt, hanem amivel dolgozni is jó.

Tizennégy éve fogott bele a kávéforgalmazásba, majd tíz éve megalapították a Sjali Consultingot. Üzlettársa 25 éve üzemeltet kávépörkölőt, a világ több részéről hozza be a zöld kávét, és különböző keverékeket, márkákat, brandeket készít.

Új kávékeverékkel indultak

Szlovákiában saját név alatt forgalmazott kávéval indultak: már a kezdetek kezdetén La Crema néven létrehoztak egy nagyon jó keveréket, amely 80% arabica és 20% robusta kávéból áll. Mivel országos szinten gondolkodtak, olyan kávét kellett megalkotniuk, amely közelített az egész ország ízléséhez. Mást szerettek délen, ahol a kotyogós, ütős, erős kávé volt a divat és mást északon, ahol a forrázott kávét fogyasztották előszeretettel. A La Crema fél év kísérletezés után lett az, ami. Tehát a pörkölése nem az erős, olajos sötét, olaszos, nem is a bécsi, azaz a kissé világos, hanem közepes. A keverék zömében brazil Santos kávéból áll, de máshonnan származó kávét is kevernek bele, speciális pörkölés által pedig jóval kevesebb csersavat tartalmaz, így nem terheli a gyomrot.

– 2004-ben újdonság volt, hogy kávégépet adtunk a kávé mellé, és mivel egy kis cég vagyunk, megfelelően rugalmas, személyre szabott konstrukciókat tudtunk ajánlani – avatott a részletekbe Sebő Éva. – A legelső gondolat volt a miénk, a többi változást az ügyfelek igényei hozták. A kis cég előnye, hogy sokkal gyorsabban tudunk reagálni az igényekre, szinte pár nap alatt be tudjuk vezetni az újításokat, változtatásokat.

A vállalat egyik törekvése, hogy mások legyenek, mint a többiek, a kávéhoz mindig kínáljanak valami többletet. A társtulajdonos szereti a kihívásokat. Elsőként hozott be Magyarországra izlandi lovat, ami egy különleges lófajta. Tatán egy lovasparkot alakított ki, ami magával hozta a markánsabb pörkölésű „lovaskávét” is. Kávéforgalmazóként beállhattak volna a multikhoz sokadik márkának, de az ezzel járó költségeket inkább a lovasparkra fordították. Olyan szolgáltatást tudtak kialakítani, amit felkínálhattak jutalomként a munkatársaknak és a kiemelt partnereknek.

Fotó:  Matus Tibor

De ez a hozzáállás máshol is felfedezhető a cég életében, az iskolákban elhelyezett melegital-automaták által az iskola diákjainak kirándulását is fedezték. Együttműködnek a Kanta Dóra Alapítvánnyal, amely a rákbeteg gyermekek kezelését segíti. Vadkerti Imrével együtt csatlakoztak az alapítvány karácsonyi jótékonysági koncertjéhez, ahol lakossági kiszerelésben minőségi őrölt kávét dobtak piacra az énekes arcával, aláírásával, s melynek bevételét az alapítványnak ajánlották fel.

Az alapítványi együttműködés megmutatta annak a lehetőségét, hogy akár egy vállalat, vagy intézmény is létrehozhat saját terméket. Bármilyen koncepció, gondolat mellé ízvilágot lehet társítani, és ezáltal a kávé is a koncepció egyik hordozóelemévé válhat. Az adott intézmény pedig elmondhatja: saját kávéja van, saját grafikával, amely illik a cég arculatához.

A magyar közösség kávéja

Hasonló gondolat szülte az MKP-val együttműködve az MKávé fantázianevű keveréket, amelynek jelszava: Talpra magyar! Mivel a kávé össze tudja hozni az embereket, egy asztalhoz ülteti őket, ahol beszélgetni lehet, így közösségformáló ereje is van.

– Szeretnénk, ha az MKávé, azaz a Mi Kávénk a magyar közösség kávéjává válna. Célunk közösen megszólítani a magyar kávéfogyasztókat, hogy a termék megvásárlásával további magyar kezdeményezéseket támogathassunk – mondta Sebő Éva.

Haladva a korral, folyamatosan újítják, fejlesztik gépparkjukat, bővítik termékkínálatukat. Például prezentációs ajándékokat kínálnak egyedi díszcsomagolásban, kiemelt minőségű arabica kávéval. Kávéjuk üzletben, pulton nem kapható, üzletkötőkön keresztül érik el ügyfeleiket. Kínálatukban különösen érdekes, hogy kávégépet kölcsönöznek különböző rendezvényekre. Ősztől pedig Komáromban elindítják kávéfutár-szolgáltatásukat is.

Sebő Éva elmondta, főleg intézményekben, vállalatoknál vannak jelen, mivel a hazai vendéglátóiparban népszerűbbek a karos gépek. Bár az általuk kínált professzionális automata kávégépek is képesek elérni a legmagasabb minőséget.

Hogy milyen a jó kávé?  Természetesen van különbség a minőségi és a nem minőségi kávék között, de a minőségi kávékon belül már az egyéntől függ, hogy kinek mi ízlik.  Egy éttermi láncnak készítettek saját kávémárkát, amit egy profi kávékóstoló választott ki több minta közül. Meglepetésükre a degusztátor nem a legdrágább alapanyagokból előállított kávékeveréket választotta.

Sebő Éva szerint a kávépiac nagyon telített, és olcsóbb kávét csak másodosztályú, gyengébb termőhelyről származó, olcsóbb kávéalapanyagokból lehet kihozni. Ők viszont nem hajlandók a minőségből engedni, mert azzal a hosszú évek minőségre alapozott munkáját tennék tönkre.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 17. számában.

mkave-sebo-eva.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.