A szorgalom meghozza a gyümölcsét

Zsebik Ildikó 2018. augusztus 12., 16:55

Királyhelmecen egész évben nemcsak zölden leszedett, tartósítószerrel kezelt, távoli országokból behozott zöldség és gyümölcs vásárolható, hanem friss, érett és jó minőségű magyarországi áru is. Hála azoknak a vállalkozóknak, akik hetente több száz kilométert utaznak azért, hogy jó minőségű, friss árut kínálhassanak vevőiknek.

Elsőként Balogh Sándort kérdeztük arról, miért éppen zöldség- és gyümölcseladással foglalkozik? Róla annyit kell tudni, hogy boltja a kórház sarkán, a lakótelep közvetlen szomszédságában található.

Huszonnyolc éves vagyok, s annak idején péknek tanultam, de szinte egy percig sem dolgoztam a szakmámban. A testvéremnek volt egy élelmiszerboltja, ez adta az ötletet, hogy én is vállalkozó legyek. Először a zöldséget és a gyümölcsöt a piacon árultam, majd amikor kiderült, hogy ez a helyiség kiadó, kibéreltem. Mindez 5 évvel ezelőtt történt. Mivel itthon csak Nagymihályban vagy Kassán van nagykereskedés, kézenfekvő volt, hogy az árubeszerzést Magyarországon oldjam meg. Természetesen a saját kárán előbb-utóbb mindenki megtanulja, hogy kivel érdemes üzletet kötni, ki a szavahihető ember. Kb. 6-7 olyan termelőt ismerek, akikhez heti rendszerességgel visszajárok. Egyiknél vásárolom a dinnyét, a másiknál a leves-zöldségeket, a harmadik adja a paprikát meg a paradicsomot. Holt szezonban sok termelő a saját hűtőházában tárolja áruját.

Honnan származik az itt látható áru?

Szezonban vagy Nyíregyházáról, vagy Szegedről érkezik, de a déligyümölcsöt és a zöldséget a nyíregyházi nagykereskedésben vásárolom. Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken éjjel utazom a friss áruért. Öt órakor bezárok, otthon megvacsorázom, lefekszem néhány órára, azután éjjel fél egykor indulok. Egy-egy alkalommal 160 kilométert kell autóznom. Általában reggel 5 óra van, mire hazaérek, és 6 órakor már nyitok.

Hogy bírja ezt erővel, hogy heti 4 alkalommal is kialvatlanul dolgozik?

Egyelőre még bírom, szombat délelőttől hétfő estig szabad vagyok. De a fiútestvérem, az anyám és a nagymamám is besegít a munkába.

Önnél nagyobb mennyiséget is lehet rendelni valamiből?

Természetesen. Általában befőzni való uborkát, savanyítani való káposztát szoktak nagyobb mennyiségben kérni a vásárlóim. Én a rendelést telefonon jelzem a termelőnek, ő pedig előkészíti nekem. Meg vagyok elégedve a magyar partnerekkel, szavahihető emberek, ha valamire gyorsan van szükségem, a szegedi termelő képes néhány órán belül elhozni azt Nyíregyházára nekem.

Mi a legkelendőbb árucikk nyáron?

A görögdinnye viszi el a pálmát, abból egy-két mázsa is elfogy naponta. A népszerűségi lista második helyén a barackok állnak. Zöldségeket inkább csak hétvégén vesznek az emberek. A vevőköröm meglehetősen nagy, hiszen Nagykapostól Tőketerebesig, mintegy 60-70 km-es körzetből jönnek a vevők. Elmondhatom, hogy a minőségnek megtartó ereje van. Igaz, nem vagyunk központi helyen, a Fő utcán valószínűleg nagyobb lenne a forgalmam. Ha valaha terjeszkedni fogok, akkor azt csakis a belvárosban szeretném megvalósítani.

Horváth János élete ennél kacifántosabban alakult. 1989-ben végzett a mezőgazdasági szakközépiskolában, és egy ideig alkalmi munkákból élt. 1995-ben viszont már Pozsonyban dolgozott a Volkswagen gyárban. Volt vasutas, építőipari munkás, majd mozgó zöldségboltot üzemeltetett. Ekkor még a bodrogközi termelőktől vásárolta az árut, ám az öregek mára kihaltak, a fiatalok meg elmentek innen. Ezért ő is Magyarországon próbálkozott. Egyszer-kétszer alaposan átrázták, de megtanulta a leckét. Volt olyan termelő, aki mielőtt megrakta a zsákot áruval, egy vastag csövet helyezett abba, telerakta  rossz minőségű áruval, köré meg a szépet biggyesztette. Miután megtelt a zsák, kihúzta a csövet, és ha belenézett valaki, csak a szép árut látta. Szó szerint „behúztak a csőbe“. De aztán belejött a dologba. Ám amikor Királyhelmecen is megjelentek a multinacionális hálózatok, Horváthék a tönk szélére jutottak.

Képgalériánk:

Feladtam a vállalkozást, és kábelgyári alkalmazott lettem. Csakhogy hamarosan az is bezárt, ezért  Németországba mentem munkát keresni. Egy húsfeldolgozóban előbb munkás, majd gépész, végül koordinátor lettem. A végén már 165 dolgozót felügyeltem. A feleségem és a gyerekek természetesen itthon maradtak, és évente mindössze kétszer találkoztunk. Végül megelégeltem ezt az életformát, és hazatértem. Öt éve bérlem azt a helyet, ahol ma is árusítok. Most a feleségem jár külföldre dolgozni. Ausztriában betegápoló. De legalább az év felét itthon tölti!

Milyen a napi forgalom?

Változó. Az első három év borzasztóan nehéz volt. A konkurencia napi szinten jelentgetett, minden áron tönkre akart tenni. Erősnek, elszántnak kell lennie annak, aki fenn akar maradni!

Ma már a nyíregyházi nagybani piacra járok vásárolni, megvannak azok a partnereim, akikben maximálisan megbízhatok.

Hányszor utazik áruért hetente?

Ez attól függ, mennyi a megrendelésem, milyen a forgalom. Minden vasárnap megyek Nagymihályba, kedden és csütörtökön éjjel meg Nyíregyházára. Számomra a március, április, május a legforgalmasabb időszak. Ilyenkor tujákat és virágokat is árusítok.

Most mi a legkelendőbb árucikk?

A görögdinnyéből naponta áltagosan mintegy 200 kilogramm fogy, de szívesen vásárolják a sárgadinnyét és a kukoricát is. A zöldségvásárlás viszont pang, hiszen rengeteg embernek van kertje, telke, és megtermeli magának a levesbe valót. Valamikor, emlékszem, kicsi volt a választék, mindig rohanni kellett, ha hozzá akartunk jutni valamihez. Most már minden kapható, minden kényelmesen megvásárolható. És azt látom, hogy az embereknek van pénzük. Most is a fél város a szabadságát tölti, üdül valahol.

A fenti két példa ékesen bizonyítja, hogy a legszegényebb országrészben is lehet boldogulni, ha igazán akarunk. A szorgalom és a kitartás a szó szoros értelmében meghozza a gyümölcsét.  

0 HOZZÁSZÓLÁS