2019. március 23., 16:28

A Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal leállította az Unimed Pharma termelését

A szlovákiai gyógyszergyártó cég az Unimed Pharma nyilatkozatában biztosította pácienseit, hogy gyógyszereivel nem veszélyeztette a páciensek egészségét. Tette ezt azután, hogy a gyógyszergyár termelését ideiglenesen leállította az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (SÚKL), mivel indoklásuk szerint a cég nem felel meg a helyes gyártási gyakorlatnak.

unimed-pharma.jpg
Fotó: Archívum
A társaság nyilatkozatban tette közzé, hogy tekintettel a SÚKL megállapításainak jellegére,  szeretnék megnyugtatni a lakosságot arról, hogy a Unimed Pharma által gyártott gyógyszerek nem jelentettek és nem jelentenek közvetlen veszélyt a páciensek egészségére.

A gyógyszergyári társaság állítása szerint, a hiányosságok megállapítása után, rögtön javasolta és végrehajtotta a korrekciós és megelőző intézkedéseket az inkonzisztenciák, ellentmondások megszüntetésére. Ezeket előzetesen jóváhagyatták a Gyógyszer-ellenőrzési Hivatallal. A gyártás steril környezetét a vállalatnál a korrekciós intézkedések bevezetése után közösen ellenőrzik a hivatallal. Ezt követően várják az Állami Hivatal ellenőrzését, ettől  függ gyógyszergyártás újraindításának kezdete.

A kiadott gyártásbeli ellentmondás az alábbi gyógyszereket érintette:
Antalerg 0,05 %,
Benoxi 0,4 %,
Betalmic 0,5 %,
Brimonal 0,2 %,
Fenefrin 10 %,
Jodid draselný 2 % Unimed Pharma (Kálium jodid),
Jodid draselný a sodný 2 % Unimed Pharma(Kálium és nátrium jodid),
Kromolyn sodný 2 % (nátrium kromoglikát),
Pilokarpin 1 % és 2 %,
Sensilux,
Timolol 0,25 % és 0,5 %,
Uniclophen 0,1 %,
Unidexa 0,1 %,
Uniflox 0,3 %,
Unilat 50 mikrogram/ml  szemészeti cseppek,
Unitimolol 0,5 %,
Unitropic 0,5 % és 1 %.

A társaság legégetőbb feladatának azt jelölte meg, hogy mihamarabb kielégítsék a páciensek szükségleteit, és helyreállítsák a piac folyamatos ellátását. A társaság pénzügyi veszteségét még nem számolták ki, reális adatokat a gyártás újraindítása után tudnak majd közzé tenni.

Az Unimed Pharma 1994-ben alapított szlovák vállalat, amely elsősorban generikus, szemészetben alkalmazott gyógyszereket gyárt. Az elmúlt években töretlen fejlődést tudott felmutatni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.