Ünnepi szentmise és jótékonysági koncert a kalondai templomban

hirek.sk 2017. február 17., 16:47
KALONDA. A Regionális Aktivitások Intézete Nógrádban szervezésében a kalondai templomban ünnepi szentmisét és koncertet tartottak, melyen szicíliai, erdélyi, magyarországi és felvidéki csoportok voltak jelen. A rendezvénynek jótékonysági vonzata is volt, mivel az összegyűlt adományokat a siklódi Balázs Dávidka gyógykezelésére fordítják.

Kalonda község több éve testvértelepülése a magyarországi Hollókőnek, illetve később ilyen jellegű kapcsolatra lépett székelyföldi és szicíliai településekkel. Az évek során a közös projektek által ezek a kapcsolatok barátsággá szelídültek, s rendszeressé váltak a közös találkozások.

Domenico Prestipino, a szicíliai Pagliara polgármestere kiemelte, ezen kapcsolatok célja, hogy megismerjék egymás kultúráját, szokásait. „Mivel minden projekt más helyszínen valósul meg, ezért többféle kultúra válik ismertté számunkra, melyek során rengeteg tapasztalatot gyűjtünk, sokat tanulunk és szolidárisabbá válunk egymás iránt” – fejtette ki a szicíliai település első embere.

Hrubík Béla, Ipolynyék polgármester portálunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, nagyon jó temperamentumú, jó barátságok születnek. „Talán mindez kicsit rávilágít arra is, hogy az Európa Unió nem mindig csak a gondokról szól – hiszen egyre többet beszéltünk erről az utóbbi időben –, hanem a barátságokról is, hiszen egy nagy család vagyunk” – mondta.

A közös projektek révén ismerték meg a siklódi Balázs családot is, akiknek szintén részt kellett volna venniük az idei rendezvényen. Viszont decemberben a kisfiúnál, Dávidnál csontrákot diagnosztizáltak, ezért a család nem tudta vállalni a kimerítő utazást.

„Mi ezt a kisfiút szinte karon ülő korától ismerjük, olyan régi a kapcsolatunk. Amikor kiderült, hogy ők nem fogak tudni jönni, abban a pillanatban elkezdtünk azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne rajtuk segíteni. Mert szinte heti kapcsolatban vagyunk velük, és tudjuk, hogy kisgyermekre költséges operáció vár” – fejtette ki Papp Andrea projektmenedzser, a kalondai Regionális Aktivitások Intézete Nógrádban igazgatója.

Dávidka jelenleg kemoterápiás kezelést kap, de nagy valószínűséggel szükség lesz végtagmegőrző műtétre is, amely előreláthatólag 33 000 euróba fog kerülni. Ezt a költséget a család nem tudja előteremteni, ezért is döntöttek úgy a kalondaiak, hogy barátaikkal gyűjtést szerveznek a család számára.

A mai értékválsággal küzdő Európában felemelő érzés, hogy egy kalondai templomban Szicíliából, Magyarországról, és Felvidékről érkező közösségek együtt tudnak imádkozni egy beteg gyermekért – hangsúlyozta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke.  

„Nekem az jutott eszembe a szentmise alatt, hogy Dávid bizonyosan le fogja tudni győzni azt a Góliátot, amivel most harcol. Az az ima és a szeretet, ami ebből a közösségből a kalondai templomban sugárzott és betöltötte a teret, az nem csak határon túl és határon átívelő nemzetek közötti, nyelvek közötti kapcsolat, hanem az hit lélektől lélekig, az emberek szeretetét és az emberek együttgondolkodását, az összetartozásunkat fejezte ki” – fogalmazott az MKP elnöke.

A gyűjtés eredménye mintegy 1700 euró lett. A Regionális Aktivitások Intézete Nógrádban további 1000 euróval egészíti ki az összeget, amit a héten elvisznek a Balázs családnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS