Újabb hőhullám érkezik, szerdán 33 fok is lehet

hirek.sk 2017. július 17., 12:39
POZSONY. A következő napokban visszatér a kánikula. A meteorológusok előrejelzése szerint szerdán Nyugat-Szlovákiában akár 33 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet, majd a hét második felében még magasabbra kúszhat a hőmérő higanyszála.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a várható hőség miatt szerdára Nyugat-Szlovákiában vonatkozóan riasztást rendelt el, amely 14-től 18 óráig lesz érvényben.

Az SHMÚ szerint a nagy hőség veszélyt jelenthet az emberi egészségre és a fizikai tevékenységre nézve, illetve tüzek is keletkezhetnek. Az adott hőmérséklet ezen évszakban és térségben nem számít szokatlannak, ám egyes személyek szervezete túl nagy megterhelésnek lehet kitéve.

Az előrejelzések szerint a hét végéig fokozatosan közel 40 fokra is emelkedhet a hőmérséklet.

Kedden várhatóan csak kevés felhő borítja majd az égboltot, a felhőzet megerősödése, illetve záporok, zivatarok csak elszórtan fordulnak majd elő. Éjjel országszerte 9-14 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála, a völgyekben pedig 7 fok körüli hőmérséklet várható. Napközben országszerte 26-31 fokra emelkedhet a hőmérséklet, a magasabban fekvő területeken 24 fok valószínű. A meteorológusok gyenge, változó irányú szellőre számítanak.

Szerdán további felmelegedés veszi kezdetét, derült égbolt mellett 28-33 fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet., Árvában, Liptóban és a Szepességben pedig 26 fok várható.  A gyenge, változó irányú szél sebessége 2-6 m/s (5-20 km/h) lehet.

Csütörtökön is derűs égboltra ébredünk, esetleg gomolyfelhők borítják majd az eget. Szórványosan azonban kialakulhatnak záporok, zivatarok.  Rendkívül meleg lesz. Éjjel legfeljebb 10-15, délen helyenként pedig 17 fokot mutat majd a hőmérő. Napközben a legtöbb vidéken akár 30-35 fok is lehet, miközben az Árvában, Liptóban és a Szepességben élők 28 fokot mérhetnek.

Pénteken többnyire gyenge, átmenetileg megnövekvő felhőzetre számíthatunk, helyenként záporok és viharok sem kizártak. Továbbra is rendkívül meleg lesz. Éjjel 12-17, Nyugat-Szlovákia déli tájain pedig helyenként 19 fok várható. A nappali csúcshőmérséklet pedig 29-36 fok körül alakul majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS