Újabb banki illetékekre számíthatunk

hirek.sk 2017. november 13., 13:09
POZSONY. Bár a szlovákiai bankok idén már közel fél milliárd eurót kerestek, ennek ellenére januártól több szolgáltatásuk árát emelik. Az is előfordulhat, hogy a folyószámlával rendelkezők havonta több illetéket fizetnek majd, mint amennyi kamatra szert tesznek.

Drágulásra számíthatnak a Szlovák Takarékpénztár, az Általános Hitelbank (VÚB), a Cseh-szlovák Kereskedelmi Bank (ÈSOB), az OTP, a Privatbank és az Oberbank ügyfelei. Többet kell majd fizetni a készpénz idegen számlán történő elhelyezése után, valamint a fizetési megbízásokért, ha azt közvetlenül a banki kirendeltségen kérjük, illetve a fogyasztói hitelek felvétele kapcsán bizonyos esetekben az egész szolgáltatáscsomag megdrágul.

Maroš Ovèarik, a Finanèný kompas társaság ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy az elkövetkező hónapokban más pénzintézetek is hasonló lépésre szánják el magukat, amivel a jelenlegi "jelzálog-háborúra" reagálnak. A vonatkozó alacsony kamatok ugyanis átrajzolták a bankok bevételét. Azok azt is szorgalmazzák, hogy a jövőben csak a lehető legkevesebb szokványos műveletet kelljen elvégezni az egyes banki kirendeltségeken, mert a közvetett kapcsolattartás kifizetődőbb a bankok számára – állítja Ovèarik.

Csökkent a bankágazat bevétele

A hazai bankágazat jövedelme az év első 9 hónapjában évközi viszonylatban 12 százalékkal csökkent. A pénzintézetek 2016-ban háromnegyed év alatt 562 millió eurós bevételre tettek szert. Idén ugyanennyi idő alatt azonban már csak 494 millió eurós bevételt könyvelhettek el. A kamatokból származó jövedelmük 1,62 milliárd euróról 1,48 milliárd euróra csökkent, miközben az illetékekből származó jövedelmük 394 millió euróról 398 millió euróra nőtt. Az üzemeltetési költségeiket pedig 931 millió euróról 903 millió euróra csökkentették.

Újabb illetékek várhatók

A készpénz harmadik személy által számlán történő elhelyezése az új évben a legnagyobb hazai bankban 1,50 euróról 3 euróra emelkedik, ám a saját számlánkon továbbra is illetékmentesen helyezhetünk el készpénzt – mondta el Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője.

Új illetékeket is bevezetnek. Például az üzletembereknek majd azért is illetéket kell fizetniük, ha több mint 100 darab pénzérmével fizetnek: 101-500 darab esetén 3, több érme esetén pedig 10 eurót. Ha pedig azokat nem osztályozva viszi a bankba, akkor esetükben az új illeték 6-20 euró lesz. A továbbiakban is ingyen veszik majd át a legfeljebb 100 darab pénzérmét.

Januártól az OTP-ben is drágulásra számíthatunk. Konkrétan a pénzeszközök vinkulációja (pl.: ingatlan vásárlása esetén) a jelenlegi 70 helyett majd 100 euróbe kerül. Új 33 eurós illetéket is bevezet a jelzáloghitellel kapcsolatos zálogjog kapcsán.

A ÈSOB az új évtől egyebek mellett a kirendeltségen történő készpénzes fizetéseket sújtja nagyobb illetékekkel. Azokat továbra is ingyen lehet majd elvégezni elektronikus formában – árulta el Anna Jamborová, a ÈSOB szóvivője. A bankszámla vezetésének illetéke 2-ről 4 euróra nő.  

A VÚB január 13-tól vezet be nagyobb illetékeket. Például 100 darabnál több fém érme elhelyezéséért 0,50 helyett majd 1 eurót kell fizetni. A hitelnyújtás esetében pedig az összeg nagyságának jelenlegi 2 százaléka helyett annak 4 százalékát kell majd kifizetni.

Az új évtől a Privatbankban a jelenlegi 1,70 euró helyett 2,5 euróért lehet majd pénzt kivenni. Továbbá ha más pénzintézetek banki automatáiból akarunk készpénzt kivenni, akkor 1,30 helyett majd 2 eurót kell fizetni. Egyes szolgáltatásai (pl.: a bankkártya express kiadása) azonban olcsóbbá válnak.

Az Oberbankban a Výhoda elnevezésű számla vezetéséért a mostani 4 helyett 5 eurót kell majd fizetni, a Klasik számla esetében pedig 1,50-ről 2 euróra emelkedik az illeték, s ez vár a fiatalok számláira is. Ha az Oberbankban egy harmadik személy helyez majd el pénzt a számlánkon, akkor 1,50 eurót kell majd fizetni.

Korábban a szlovák pénzügyminisztérium kemény küzdelmet folytatott a banki illetékek ellen. Annak köszönhetően egy időre sikerült a bankokat eltántorítani a készpénz elhelyezését sújtó illetékek bevezetésétől. Most azonban már nem akar hasonló hatást gyakorolni a pénzintézetekre. Az ügyfelekre bízza a választást, hogy hol tartják előnyösebbnek elhelyezni a pénzüket – mondta el Alexandra Gogová, a pénzügyi tárca szóvivője. Az állam a bankokat csak arra utasította, hogy az ügyfelek legfeljebb 400 eurós bére esetén számukra ingyen vezesse a számlákat, míg a több pénzt keresők esetében ezt 3 euróért tegye lehetővé.

Csökkenés várható viszont a jelzáloghitelek kamatjai esetében. Az UniCredit bank 3 éves stabilitás mellett 0,89, az 5 éves mellett pedig 1,19 százalékos évi kamatot kínál. A kedvező kamat feltétele az, hogy az igénylő legalább az ingatlan árának 20 százalékával rendelkezzen, s egyúttal biztosítást kell kötnie a törlesztési képességére. Enélkül a biztosítás nélkül a Prima bankban a legolcsóbb jelzáloghitel évi kamata 1,2 százalék.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS