Új szolgáltatási csomagot kínálnak határ menti kisvállalkozóknak

hirek.sk 2013. szeptember 25., 20:19
POZSONY. Szeptember 30-án befejeződik a magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány és a Szövetség a Közös Célokért „Közösen közös nyelven – Spoloène spoloènou reèou” című közös pályázatának végrehajtása, amelyre 148,083.09 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek a partnerek.

A Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult program célja a határ menti kis- és középvállalkozások támogatása egy olyan ingyenes szolgáltatás csomaggal és információ-rendszerrel, amely segítségükre lehet vállalkozásuk fejlesztésében.

"A projekt keretén belül kialakításra került egy kétnyelvű, elektronikus, videó alapú oktatási felületet (eLearning) is tartalmazó weboldal. A rendszerben található közérthető tananyagok az országokra jellemző törvényi és gazdasági háttérismereteket is tartalmaznak, így jól hasznosítható, gyakorlatias segítséget nyújtanak a határ magyarországi vagy szlovákiai oldalán tevékenykedő, illetve tevékenységüket a határ másik oldalán elindítani szándékozó kis- és középvállalkozásoknak" – írják közleményükben a társszervezők.

Tudatják azt is,hogy a témák között vállalkozási és pénzügyi ismeretek, közbeszerzési és pályázatírási tudnivalók, valamint adózással kapcsolatos tananyagok szerepeltek. A projekt másik fontos része a partnerkereső adatbázis: A vállalkozások megoszthatják projektötleteiket másokkal, és a projekt megvalósításához ideális partnert találhatnak a régióban, elősegítve a határ menti mikró, kis- és középvállalkozások gazdasági és szociális együttműködését.

Mivel a dél-szlovákiai régió, valamint az észak-magyarországi terület legnagyobb része hátrányos helyzetű térség, a megvalósítók abból indultak ki, hogy a térségben tevékenykedő szervezetek a mostani gazdasági helyzetben még kevesebb pénzt tudnak költeni képzésre, holott ez előfeltétele a versenyben maradásnak. Problémát jelentenek a nyelvi nehézségek, illetve a határ két oldalán eltérő törvényi szabályozás. Ezen ismeretek nélkül a határ menti szervezetek együttműködése nagyon sok nehézségbe ütközik.

A programnak köszönhetően új megbízások, új szolgáltatások, új munkahelyek jöhetnek létre, mely nemcsak a mindenkori megélhetést biztosítja, de növeli a lakosság életszínvonalát is. A fejlesztések a települések, térségek fejlődéséhez is vezetnek. Összességében a projekt egyértelműen a határ menti partnerek hosszú távú együttműködését segíti, a térség forrásvonzó képességét, gazdasági versenyképességét növeli – közlik a program megvalósítói.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS