HIRDETÉS

Tojáshiány van az országban - jelentősen megugrott az ára

hirek.sk 2017. november 09., 20:26
POZSONY. Szlovákiában már egyes helyeken a boltokat kell járni azért, hogy tojást lehessen beszerezni. Egyes helyeken ugyanis már mutatkozik a tojáshiány, másutt pedig a megszokottnál drágábban árusítják. A hollandiai és németországi gyártáskiesés a baromfiállományok megsemmisítése miatt a tojásárat 60-90 százalékkal emelte.

„Tagjaink mindent elkövetnek annak érdekében, hogy biztosítani tudják vásárlóik szokásos szükségleteit“ – reagált a tojáshiánnyal kapcsolatos kérdésekre a Szlovákiai Modern Üzleti Szövetség (SAMO), amelybe a Billa, a Kaufland, a Lidl, a Tesco és a Metro üzletlánc is tartozik.

Az optimistán csengő ígéret azonban egy nagy problémába ütközik, ami a baromfitenyésztők kijelentéseiből ered.

Önellátó Szlovákia

Szlovákia a tyúktojásokat illetően önellátó ország, és mivel nálunk a veszélyes fipronil nem bukkant fel, ezért a jelenlegi hiány és drágulás elméletileg elkerülhetne minket. A valóság azonban mást mutat. A fogyasztók már múlt héttől folyamatosan jelzik, hogy sok üzletben üresek a tojásos polcok.

Ezt a helyzetet az üzleti megállapodások idézték elő. Mivel a baromfitenyésztők az év során a hazai piacon csak a termék 75 százalékát értékesítették, a fennmaradó közel 25 százalékot kénytelen voltak exportálni. A külföldi partnereikkel szembeni kötelezettségeiknek pedig továbbra is eleget kell tenniük.

„Azok a kereskedelmi rendszerek, amelyek tojáskészlete behozatalból származott, manapság már hiánnyal küzdenek, mert Európában tojáshiány alakult ki. A szlovákiai gyártók pedig azt a mennyiséget, amelyre korábban az országban nem volt igény,  szerződésekkel továbbra is külföldön értékesítik, s az azokban foglaltakat a jelenlegi válság ellenére igyekeznek betartani“ – magyarázta ¼ubomír Urban, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Uniójának (ÚHS) sajtótitkára.

Váratlan lehetőség?

A hollandiai és németországi gyártáskiesés a baromfiállományok megsemmisítése miatt a tojásárat 60-90 százalékkal emelte. Vélhetően a drágulás november végéig folytatódik, aztkövetően azonban fordulat állhatna be e téren.

Míg a vásárlóknak aligha tetszhet a jelenlegi helyzet, a hazai gyártók számára ez jó lehetőséget teremthet.

„A nem fertőzött szlovákiai tojás iránt jelenleg nemcsak az itteni áruházláncok és forgalmazók részéről mutatkozik nagy érdeklődés, hanem külföldről is, sőt, még olyan országokból is, amelyekbe korábban sosem exportáltunk“ – hívta fel a figyelmet Urban.

Így a  termelők a hazainál jobban támogatott külföldi vetélytársakkal folytatott nehéz harc hosszú évei után végre nem kényszerülnek a termelés visszafogására, hanem inkább bővíthetik azt. 

A fipronil egy olyan anyag, amelyet a bolhák, tetvek és kullancsok ellen használt szerek tartalmaznak. Azt azonban nem szabad olyan állatoknak adni, amelyek húsa emberi fogyasztásra kerül. Az ezen anyaggal fertőzött tojásokra a 28 uniós tagország közül 24-ben bukkantak. Jelenléte a legnagyob botrányt Hollandiában, Belgiumban és Németországban váltotta ki.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS