Szlovákiában először vaddisznónál is kimutatták az afrikai sertéspestist

ma7 | TASR 2019. augusztus 12., 18:33

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót regisztrálták Bodrogszentes (Svätuše) község vadászterületén – tájékoztatott a mezőgazdasági minisztérium. A vaddisznók a házisertéseket is megfertőzhetik.

Fotó: TASR
Ez volt az első eset, hogy Szlovákia területén vaddisznónál mutatták ki a vírust. A vaddisznó viselkedésbeli változásokat mutatott, ezért egy vadász lelőtte, a tetemből vett mintát a zólyomi referencialaboratóriumba küldték”

– ismertette az esettel kapcsolatban a mezőgazdasági tárca.

A vaddisznóra a szlovák-magyar határtól hét kilométerre találtak rá. A magyar oldalon fekvő területeken az afrikai sertéspestis már hosszabb ideje terjed a vaddisznók között. Az idén több mint 800 sertéspestissel való fertőzést mutattak ki Magyarországon.

Az afrikai sertéspestissel foglalkozó nemzeti szakértői csapat elemzi a helyzetet, és meghozza a szükséges intézkedéseket, főleg ami a vaddisznók mint a fertőzés lehetséges forrásai kilövésének irányítását illeti”

– áll a minisztérium közleményében.

Az afrikai sertéspestis Szlovákiában először július végén bukkant fel a Tőketerebesi járásban, Őrös és Nagykövesd két háztáji tenyészetében. A betegség előfordulását később Szomotor és Rad községekben is igazolták. Az afrikai sertéspestis egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amelyre nincsen gyógymód, és nincs ellene védőoltás sem. Az emberre nem jelent veszélyt.

0 HOZZÁSZÓLÁS