HIRDETÉS

Szlovákiában az Európai Unión kívülről érkező külföldiek is kapnak munkát

hirek.sk 2018. február 09., 13:44
POZSONY. A parlament jóváhagyta az Irány-Szociáldemokrácia képviselői, Ján Podmanický, Martin Glváè és ¼ubomír Petrák által a foglalkoztatási törvény módosítása ügyében benyújtott indítványát. Az év májusától hatályos törvénymódosítás egyszerűsíti az Európai Unión kívülről, tehát harmadik országokból érkező állampolgárok alkalmazási feltételeit.

A módosítás bizonyos kiválasztott foglalkozásokat érint, melyek bizonyítottan munkaerőhiánnyal küzdenek, illetőleg bizonyos járásokat, ahol a munkanélküliség 5% alatt van. A tartósan munkaerőhiánnyal küzdő foglalkoztatási területeket egy háromoldalú bizottság határozza meg, majd a munkaügyi minisztérium jelenteti meg honlapján, és évente aktualizálja.

„A meghatározott foglalkozások harmadik országokból érkező állampolgárokkal való betöltése esetében az egyszerűsített eljárás alkalmazandó az engedélyek megadására, például ez esetben nem szükséges az üres álláshelyek számát bejelenteni” – magyarázták az Irány- Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselői. Egy bizonyos munkáltató összes alkalmazottjának maximum a 30 százaléka lehet harmadik országbeli.

„A nevezett támogatási javaslat azzal az indokkal jött létre, hogy a nevezett eszközt ne a harmadik országokból való munkaerő biztosítására használják, aminek a következménye a haza bér- és munkajogi viszonyok gyengülése lenne” – állítják a koalíció képviselői. A feltételek egyszerűsítése és a folyamat felgyorsítása csupán az átmeneti munkaerőhiányt hivatott orvosolni.

A munka után való költözést támogató hozzájárulás

Az álladó lakhelytől nagyobb távolságban lévő munkalehetőség elfogadása érdekében májustól sor kerül egy újfajta támogatás, a munka után való költözést ösztönző juttatás bevezetésére, melynek összege maximum 4 000 euró, házaspárok részére 6 000 euró. A juttatást azok az alkalmazottak vehetik igénybe, akiknek munkahelyük meg kell változtatni állandó lakhelyüket, mely legkevesebb 70 km távolságra lesz eredeti állandó lakhelyüktől.

A támogatás az átköltözés költségeit, az új lakás bérleti díját vagy a lakhatás egyéb kiadásait hivatott fedezni.

Az idén a becslések szerint a javaslatok alapján 75 munkanélküli veheti igénybe a juttatást, a jövő évben pedig 87 munkakereső kapná meg.

Munkaerő mobilitás

A további módosításokkal a munkaerő mobilitását kívánják erősíteni, mégpedig a munkahelyhez való jog feltételeinek vonzóbbá tételével, a munkahelyre való beutazás támogatásával, illetőleg a munkaerő mobilitást támogató juttatásokkal. A hátrányos helyzetben lévő munkavállalók munkahelyre való beutazása támogatásának időtartama 6 hónappal bővül, 12 hónapra emelkedik.

A támogatást a közlekedési eszköz típusától függetlenül, a munkavégzés helyéhez való távolság alapján az egy hónap alatt ledolgozott munkanapok után igényelhető, mégpedig az állandó munkahely és a munkahelyre való beutazást igazoló dokumentumok ellenében.

A Smer képviselői egyúttal törlik a törvényjavaslatból a munka után egy településen belül való beutazás támogatásának tilalmát, ily módon azokat is tudják támogatni, akiknek egy nagyobb településen, városon belül kell munkahelyükre beutazni. „Egyúttal a polgárok utazási kiadásainak enyhítése céljából a maximális utazási támogatást 135 euróról 200 euróra emelik” – nyilatkozták a képviselők.

Az új jogszabály szerint munkaerő mobilitási támogatásban részesülnek azok az alkalmazottak is, akik az utazási támogatás idején vagy közvetlenül a támogatás idejének lejárta után állandó lakhelyet változtatnak, illetőleg a munkavégzés miatt átmeneti lakhelyre kénytelenek költözni, de a munkaviszony továbbra is fennáll.

„A munkavégzés miatt állandó lakhelyet változtató polgárok kiadásainak csökkentése érdekében javasolják a támogatási igény távolsági feltételeinek 50 kilométerről 70 kilométerre való emelését, a maximális havi támogatás összegét az első hat hónap után pedig 250 euróról 400 euróra emelni ( házaspárok esetében 400 euróról 600 euróra), illetőleg az első hat hónapi 125 euróról hat hónap után 200 euróra (házaspárok esetében 200 euróról 300 euróra) emelni.

A módosított törvény május elejétől december végéig 2,8 millió eurós költséget jelent, ebből 2,43 millió eurót európai uniós forrásokból fedeznének. 2019-ben az összköltség 4,6 millió euró, ebből 3,9 millió eurót az európai pénzalapokból biztosítanának.

Forrás: WebNoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS