HIRDETÉS

Szélütés után jobb a fekete amerikaiak túlélési esélye

2011. február 01., 14:46
NEW YORK. Bár nagyobb a szélütés kockázata a fekete amerikaiak körében, túlélési esélyük jobb, mint a fehéreké az eseményt követő egy éven belül - állapították meg hétfőn közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.
NEW YORK. Az eredmények meglepték a szakembereket, mert úgy vélték, a szélütött fekete pácienseknél rosszabb kimenetelre lehet számítani. "A halálozási arányokat áttekintve éppen az ellenkezőjét találtuk" - emelte ki Robert G. Holloway kutató, a New York-i Rochester Egyetem orvosi központjának munkatársa.
A vizsgálatban több mint 23 ezer szélütött páciens adatait elemezték, akiket két év leforgása alatt New York állam kórházaiban kezeltek. Úgy találták, hogy az eseményt követő egy hónapon belül a fekete páciensek 6 százaléka halt meg, míg a fehéreknek 11 százaléka. A szélütést követő egy éven belül a feketék 16,5 százaléka hunyt el, míg a fehér páciensek közül csaknem minden negyedik (24 százalék fölött).
A felmérést New York 164 kórházában, 2005-ben és 2006-ban végezték. Ez alatt 5319 fekete és 18 340 fehér pácienst kezeltek szélütéssel az intézményekben. Az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány szerint minden egyéb tényezőt - így az életkort, egészségi állapotot - is figyelembe véve a fekete amerikaiak túlélési aránya jobb volt a szélütés utáni egy évben, mint a fehéreké. (MTI/Reuters)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS