Százezrek vándorolnak külföldre a hazai munkaerőpiacról

hirek.sk 2017. január 08., 09:51
POZSONY. Százezrek vándorolnak külföldre a hazai munkaerőpiacról, miközben a migráció rövidtávon nem képes megoldást nyújtani a szlovákiai munkaerőpiacon kialakult feszültségekre – mondta Martina Lubyová, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének igazgatója.

Mint Martina Lubyová rámutatott, a Szlovák Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR) rendszeresen felméréseket készít a szlovákiai háztartásokban. „Ezek során azokról is érdeklődnek, akik az adott háztartás tagjai, fenntartják a kapcsolataikat, ugyanakkor kevesebb, mint egy esztendeje már külföldön dolgoznak. Számuk az elmúlt években egyre nő, immáron meghaladja a 160 ezret, s várhatóan tovább emelkedik majd. Ehhez azokat az embereket is hozzá kell adni, akik már tartósan külföldön élnek és szlovákiai háztartások nem tartják velük a kapcsolatot. Számuk ugyancsak százezres nagyságrendű. Jelenleg nagyjából 30 ezer külföldi dolgozik nálunk legálisan. Ez azt jelenti, hogy míg hozzánk tízezres nagyságrendben érkeznek emberek, addig több százezren távoznak az országból“ – magyarázta a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének (PÚ SAV) igazgatója.

A munkanélküliség 2016 novemberében Szlovákiában 8,78 százalékon állt. Évközi összehasonlításban ez csaknem 2 százalékpontos csökkenést jelent. Mindehhez még hozzá kell számolni a munkaerő után külföldre elvándorolt szlovákiai lakosokat. „Az egyik oldalról nézve ez talán bizonyos értelemben enyhíti a szlovákiai munkaerő-piaci feszültségeket, hiszen, ha ezek az emberek idehaza lennének, akkor vélhetően nem jutnának mindnyájan munkalehetőséghez. Másrészt viszont ez egyben nagy veszteség a potenciális munkaerő tekintetében, ezért tennünk kell valamit, hogy ezen emberek legalább egy része visszatérjen“ – állapította meg Lubyová, aki szerint a munkaerő-piaci feszültségeket több különböző intézkedést kombinálva kell megoldani.

„Egyrészt megpróbálni visszacsábítani a külföldön élő polgáraink egy részét, másrészt viszont ma már nem tudjuk elejét venni annak, hogy más országokból is emberek érkezzenek hozzánk. Az ügynökségek bizonyos üzemekbe tömegesen szállítják a munkaerőt – például az európai uniós országokból, ahonnan egyszerűbb. Nincs szükségük külön engedélyekre, szabadon jöhetnek, a mi béreink vonzóak számukra, vagyis törvényszerűen elsősorban bulgáriai és romániai emberekről van szó“ – mondta Lubyová.

Szlovákiában mintegy 80 ezer lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi él, s a hivatalok mintegy 30 ezer legális munkaviszonyban lévő külföldit jegyeznek. „Ezek nagy többsége Európából érkezett, azaz nem Ázsiából vagy Afrikából, amint arra a már régi uniós tagállamokban példa van. Ami a képzettségi struktúrát illeti, nem mondhatom, hogy egyértelműen látszódna, hogy bizonyos foglalkozás egy szegmense külföldre távozik, amelyet aztán külföldi munkaerő pótol. Nincs szó ilyen közvetlen cseréről, hogy például 20 szakácsunk vagy egészségügyi nővérünk Ausztriába távozott, s a hiányzó munkaerő Ukrajnából érkezett személyekkel kompenzálódott. Ez nem ilyen formában zajlik“ – hangsúlyozta Lubyová.

Elsősorban az ipari vállalatok figyelmeztetnek már huzamosabb ideje Szlovákiában a szakképzett munkaerő hiányára. Lubyová szerint ez a tényező meggátolhatja az ország gazdasági fejlődését, illetve elriaszthatja a befektetőket. „Amikor a beruházók valahova felkerekednek, akkor jó és olcsó munkaerőt keresnek. Más egyéb feltételek után is kutatnak, de a szakképzett emberek ebben a kérdésben fajsúlyosabbak. Ha tehát lassan úgy tekintenek Szlovákiára, mint egy ilyen értelemben behatárolt piacra, akkor mindez bizonyosan befolyásolja majd őket a döntéshozatalban“ – fűzte hozzá a PÚ SAV igazgatója.

Forrás: Èas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS