2012. március 19., 16:19

Simon: Támogatni kell a hazai őstermelőt

POZSONY. Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent a Szlovákiában megtermelt élelmiszer mennyisége, amivel az önellátás szintje is jelentősen esett. A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) a földművelésügyi tárca és a vidékfejlesztési program által kiírt pályázatokra beérkező projektek sok gondot megoldhatnak.

Simon Zsolt földművelésügyi miniszter szerint a probléma abban gyökerezik, hogy Szlovákiában nagyon kevés mezőgazdász állít elő eladásra szánt végterméket. 2011 őszén bevezették azt a lehetőséget, hogy a gazdák közvetlenül „otthonról” eladhassák termékeiket az élelmiszeriparnak, vagy akár magánszemélynek is.

„Mert aki evett már spanyol paradicsomot, az tudja, hogy annak semmi köze az igazi hazai paradicsomhoz. Nehéz konkurálni a külföldi árakkal, de ha hazai árut akarunk (v)enni, akkor vissza kell állítani a régi őstermelői rendszert: a falu „Mariska nénijének“ paradicsomát és a „Józsi bácsi“ által készített kolbászt kell megvennünk. Csak így lehet elősegíteni, hogy több haza termék kerüljön a piacra. Ausztriában ez működik. Ott minden nagyobb faluban van egy helybeli hentes, Szlovákiában lassan már mészárszék sincs“ – vázolta fel a helyzetet Simon Zsolt.

Amíg a kilencvenes évek végén szinte mindent hazai termelők és élelmiszeripari dolgozók teremtettek elő az asztalunkra, manapság ez már nincs így. „Húsz évvel ezelőtt 80 százalékos volt az önellátás szintje élelmiszerből Szlovákiában. Most a statisztikai kimutatások szerint 45-50 százalék körül mozog” – mondta Stanislav Nemec a pluska.sk-nak.

Ivan Oravec mezőgazdasági elelmző szerint is hanyatlás mutatkozott ezen a téren. „Itthon nem vagyunk képesek előállítani a sertéshús-szükségletünk felét. Nem vagyunk önellátóak zöldségből és gyümölcsből sem, mert nem támogatjuk a gazdákat, így kirekeszt bennünket a konkurencia” – mondta az elemző.

Simon Zsolt agrárminiszter szerint vissza kellene hozni az őstermelői piacok hangulatát és motiválni a polgármestereket, hogy állítsák vissza a falvak piactereit.

„A gazdák segítésére írtunk ki februárban pályázatot. 37 millió eurót különítettünk el a projektek megvalósítására. 635 kérvény érkezett, 32 millió euró értékben. Április elején kell a döntésnek megszületnie, és amennyiben a projektek szakmailag, gazdaságilag és tartalmilag is megfelelőek, egyiket sem kell elutasítanunk, mivel van elegendő pénz a megvalósításukra” – mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter portálunknak. Simon szerint az ország összes régiójából érkeztek pályázatok.

A pályázati kiírás szerint a kisvállalkozók, termelők valamint gazdák százötvenezer euróig terjedő támogatásért folyamodhattak. A támogatás mértéke negyven százalék, tehát sikeresen kidolgozott projekt esetén akár hatvanezer euró támogatást is kaphatnak az államtól.

Simon Zsolt hozzátette: előnyben részesítik azokat a kisvállalkozókat, akik munkahelyeket is tudnak teremteni és kötelezik magukat arra, hogy egy évig fenn is tartják azokat. Sikerélménynek könyvelik el, hogy a pályázatok alapján 1153 új munkahely teremtését vállalták a kisvállalkozók.

Az agrárminiszter szerint elsősorban ki kell épülnie egy bizalmi viszonynak termelő/eladó és a vevő között. „Bizalmi kapcsolat a mostani üzletlánci rendszerben nem létezik“- tette hozzá, célozva ezzel a külföldi áruk „kétes minőségére“.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.