Prémium termékké válik a vaj

hirek.sk 2017. november 08., 15:12
POZSONY. Olyan rohamosan nő a vaj ára, hogy fokozatosan prémium kategóriás termékké válik a szlovákiai piacon – derül ki a GfK közvélemény kutató-ügynökség felméréséből.

A GfK közvélemény kutató-ügynökség augusztusi felmérése szerint 2017 augusztusában a vaj kilogrammonkénti ára Szlovákiában 8,3 euró körül mozgott. Csehországban kilója 191,10 cseh korona volt, ami a január és augusztus közötti átlagos árfolyamot alapul véve hozzávetőleg 7,2 eurónak felelt meg.

Amint azt a Consumer Panel Services igazgatója, Ladislav Csengeri közölte, a vaj 2016 januárja és augusztusa közötti átlagos ára 4,50 euró/kg volt, míg idén ugyanezen időszakban már 6,63 euró/kg.

A GfK Shopping4Butter tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy 2017 augusztusában a klasszikus 250-grammos csomagolású vaj ára már meghaladta a 2 eurót. Csengeri szerint ugyanakkor az áremelkedés a szlovákiai embereket nem túlzottan tántorította el a vásárlástól, mivel 10-ből 9 háztartás továbbra is rendszeresen vásárol vajat.

Csehországban is hasonló a helyzet, igaz ott az áremelkedés valamivel jobban visszavetette a vásárlókedvet. Míg 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között a szlovákiai háztartások átlagosan 8,5 kg vajat vásároltak, addig az elmúlt 12 hónapban már csak 7,9 kg-ot.

Ez a különbség 7,4 százalékos csökkenést jelent. Csehországban a tavalyi év ugyanezen időszakában egy átlagos cseh háztartás 12 hónap alatt 7,7 kg vajat vásárolt, míg idén már csak 6,7 kg-ot, ami 13,5 százalékos visszaesés.

A szlovákiai elmúlt 3 éves vajvásárlás a szeptember és augusztus közötti időszakot figyelembe véve meglehetősen turbulens volt, aminek elsősorban olyan okai voltak, mint a válogatott termékek esetében 2016. január 1-től alkalmazott ÁFA-csökkentés (20-ról 10 százalékra), vagy éppen az európai piacokon fellépett aktuális tejhiány, amely természetesen feljebb tornázta az árakat.

Szlovákiában a vajvásárlás szintje hozzávetőleg a két évvel korábbi szintre esett vissza. Csehországban a vásárlás mértéke jelentősebben csökkent, így a két évvel korábbi vajvásárlási szint alá esett.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS