HIRDETÉS

Pozsonyban is felbukkant fipronillal szennyezett tojáskészítmény

hirek.sk 2017. augusztus 17., 18:45
POZSONY. Németországban gyártott, fipronilt tartalmazó hollandiai tojásból készült tojáskészítmény került több pozsonyi szállodába – tájékoztatott az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hivatal.

Az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerben (RASFF) szerdán érkezett figyelmeztetés arról, hogy egy osztrák cégből négy pozsonyi szállodába pasztörizált tojáskészítményt hoztak be Németországból – tájékoztatott honlapján az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hivatal (ŠVPS).

„Ennek a terméknek az elemzését Ausztriában végezték el. A mért érték 0,026 mg fipronil volt kilogrammonként. A minimális határérték 0,005 mg/kg. A szállítmányok folyamatosan érkeztek 2017. július 25-től augusztus 11-ig. Összesen 675 csomag tojáskészítményt hoztak be. Egy csomag 1000 grammos” – pontosított az ŠVPS. Hozzátették, az információt rögtön átadták az éttermeket ellenőrző kompetens szervnek, a Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ).

Michal Feik, a mezőgazdasági minisztérium sajtóosztályának munkatársa arról tájékoztatott, hogy csütörtökön Nyitrán, az Agrokomplex területén található sajtóközpontban Gabriela Mateèná mezőgazdasági miniszter és Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hivatal vezérigazgatója rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak a szállodákban talált holland tojásokról.

A Közegészségügyi Hivatal ellenérzéseket folytat

A Közegészségügyi Hivatal az elkövetkező napokban vizsgálni fogja a nagy mennyiségű fipronilt tartalmazó tojáskészítmény körül kialakult helyzetet.

A fipronil rovarirtó, az említett tojáskészítményből négy pozsonyi szállodában készítettek ételeket.

„Rögtön a tettek mezejére léptünk tegnap, az adott szállodákban ma is zajlottak az ellenőrzések, a termékeket visszavontuk a használatból” – mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

„A következő napokban is megtesszük a szükséges intézkedéseket” – tette hozzá Mikas.

A botrány kirobbanása előtt szállították ki a termékeket

Gabriela Mateèná mezőgazdasági miniszter megerősítette, hogy a pasztörizált, hollandiai tojásból készült termék, amelyet négy pozsonyi hotelben találtak, Németországból származik, s egy osztrák cégen keresztül került az országba. „A terméket egy pozsonyi luxushotel-hálózathoz szállították. A rovarirtó több mint ötszörösen meghaladta a megengedett mennyiséget” – közölte a nyitrai Agrokomplex területén tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hivatal vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a termékeket megközelítőleg július 25-ig, tehát még a botrány augusztus 11-i kirobbanása előtt szállították ki a hotelekbe. Összesen 675 csomag kaptak, mindegyik egy kilogramm tömegű.

„Intenzív ellenőrzéseket folytatunk. Az a gyanúnk, hogy ehhez hasonló termékeket találunk még Szlovákiában” – tette hozzá Bíreš.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS