Pénzügyekről gyerekeknek - élményszerűen

hirek.sk 2016. október 27., 15:32
KASSA. A XXI. századi sikeres élethez elengedhetetlen pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteket ad át a 11–18 éves szlovákiai gyerekeknek az OTP Fáy András Alapítvány. Az általuk kifejlesztett egyedülálló oktatási módszereket mutatták be Kassán.

150 résztvevő pedagógus előtt az OTP Fáy András Alapítvány szakemberei arról beszéltek, hogy miképp lehet élményszerűen átadni a pénzügyi gazdálkodási ismereteket a tanulóknak és  a diákoknak.

Sarkady-Kiss Lilla projektvezető elmondása szerint a kezdeményezés célja az, hogy minél több diákhoz jussanak el az ismeretek és azokat emészthető formában, minden diák számára érthető formában adják át. Ehhez nyújt nagy segítséget az alkalmazott módszertan, amelynek során az előadók elsődlegesen az élményszerzésre törekszenek és miután ellazult, befogadó állapotba kerültek a diákok, utána sokkal hatékonyabban tudják nekik átadni az ismereteket.

Az elmúlt években a módszertant a magyarországi iskolákon kívül felvidéki és erdélyi iskolákba is elvitték. A szórakoztató, interaktív tréningeken itthon már közel 500 diák és számos pedagógus vett részt. Az iskolák sorában van az almágyi és a buzitai alapiskola is.

"A gazdasági kompetenciáknak a bővítése, szélesítése szerepel minden iskolának az alaptantervében, és kötelező tananyagában is, ezért úgy gondoltuk, miért ne játékosan jussanak hozzá a gyerekek ezekhez az információkhoz, és erre nagyon jó lehetőségnek láttuk ezt a pályázatot" - mondta portálunknak Mohòanský Csilla, a Buzitai Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója.

A tanulók 10–20 eurós összegekkel dolgoztak, miközben elsajátították a banki szakkifejezéseket is.

A Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség, amely a rendezvény népszerűsítését segíti, azt szeretné, ha minél több hazai iskolába eljutna a módszer.

A budapesti OK Központban és a nyíregyházi OK Központban is részt vehetnek képzésen, de ha az iskolák igénylik, akkor ők a trénereiket kiküldik ide az iskolába, hiszen a buzitai és az almágyi iskolában is már voltak a budapesti trénerek, és itt helyben tartják a képzéseket - mondta Hanesz Angelika, az SZMPSZ országos elnökségének tagja.  

A pedagógusok és a diákok számára ingyenesek a képzések.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS