HIRDETÉS

Öt környező országban olcsóbban juthatunk üzemanyaghoz, mint itthon

hirek.sk 2017. július 17., 17:47
POZSONY. Szlovákia tengermelléki vakációra utazó lakosai több környező országban olcsóbban vásárolhatnak üzemanyagot, mint idehaza.

Mivel a világpiacokon csökken az olaj ára, ez a benzin és a gázolaj árán is visszatükröződik. A járművezetők a szlovákok körében nagy közkedveltségnek örvendő Horvátországban literenként 3 centtel olcsóbban juthatnak a benzinhez – derül ki a Finlord társaság felmérésből.

„Az üzemanyagárak az utóbbi hetekben egész Európában csökkennek. Ennek oka az olajár világpiacokon történő csökkenése, illetve az is, hogy ezen termékből fölösleg van a piacon. A globális készletek hozzávetőleg 10 százalékkal haladják meg a hosszú ideje mutatkozó átlagot. Kedvező jelenség az euró amerikai dollárral szembeni erősödése, ami csökkenti a behozott áru árát” – magyarázta a társaság közgazdásza, Boris Tomèiak.

A 95-oktános benzin ára a Szlovák Statisztikai Hivatal szerint a 27. hétben literenként 1,24 euróba került. A gázolaj nálunk átlagosan literenként 1,06 euróért tankolható.

A Finlord társaság adataiból az is kiderül, hogy a benzin Szlovákiánál olcsóbban vásárolható Horvátországban, Bulgáriában, Lengyelországban, Szlovéniában és Magyarországon. Horvátországban egy liter benzin 1,21, Lengyelországban pedig 1,02 euróba kerül. A közkedvelt üdülőhelyek közül legdrágábban, azaz literenként 1,49 euróért Olaszországban vásárolhatunk benzint.

A benzinkutakon a közeljövőben várhatóan nem kell majd jelentősebb módosítást végrehajtani az árcédulákon. „A következő két hétben az árak pangására lehet számítani, s augusztusban sem kellene bekövetkeznie jelentősebb drágulásnak” – jelezte Tomèiak.

A járművezetők hagyományosan különböző árakkal szembesülhetnek az adott üdülőhelyeken, városokban. Üzemanyagot drágábban vásárolhatnak a repterek, az üdülőközpontok és a főutak közelében – mutatott rá a tvnoviny.sk portál.

Forrás: tvnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS