2022. április 13., 20:51

Oroszország jogi lépésekkel fenyeget, ha a Nyugat megpróbálja csődbe vinni

Oroszországot fizetésképtelenné nyilvánítással fenyegetik, annak ellenére is, hogy a múlt héten rubelben megfizette a dollárban lévő kötvényei esedékes részleteit a külföldi befektetőknek.

rubel
Fotó: pixabay.com

Anton Sziluanov, orosz pénzügyminiszter az Izvesztyija napilapnak adott interjút, amelyből a Reuters is idézett.

Oroszországot minden téren szankciókkal bombázza a Nyugat az Ukrajna elleni inváziója miatt. Egyebek mellett korlátozzák a hozzáférését a globális pénzügyi rendszerhez is, illetve az ott lévő forrásokhoz, még a sajátjaihoz is.

Oroszországnak április 4-én 649 millió dollárt kellett kifizetnie a külföldi kötvénytulajdonosoknak. Az amerikai pénzügyminisztérium azonban megakadályozta, hogy felhasználhassa az amerikai bankokban befagyasztott tartalékait, ezért az orosz pénzügyminisztérium a szerződésekben foglalt feltételeket megsértve rubelben fizette ki a kötvényeseket és kijelentette, hogy ezzel a tartozásait teljesítettnek tekinti. A globális hitelminősítők azonban más véleményen vannak. Szerintük ha Oroszország nem dollárban fizeti meg a részleteket, éspedig az azok lejártától számított 30 napon belül, akkor fizetésképtelennek nyilvánítják.

Minden szükséges lépést megtettünk, hogy a befektetők megkapják a pénzüket. Ha nem fogadják el, jogi úton rendezzük az ügyet, és bár tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, a bíróságon bizonyítani fogjuk a devizában és rubelben való fizetésre tett erőfeszítéseinket."

- mondta Sziluanov orosz pénzügyminiszter az interjúban.

Azt azonban nem részletezte, hogy hol kerülhetne sor a bírósági tárgyalásra – fűzte hozzá a Reuters.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt héten kijelentette, hogy Oroszország továbbra is rubelben fogja törleszti a külső adósságait, mivel devizatartalékait a nyugati szankciók miatt blokkolják. Hozzáfűzte még:

Oroszország fizetésképtelenné nyilvánítása mesterségesen kiváltott, mert szó sincs a fizetésképtelenségről.“

Sziluanov szerint Oroszország mindent megtesz, hogy a befektetők megkapják a pénzüket:

Oroszország jóhiszeműen megpróbálta a külföldi hitelezőinek devizában megfizetni a részleteket. A nyugati országok azonban szándékosan és minden eszközzel mesterségesen fizetésképtelenné akarják tenni".
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.