Örömet szerezni

Subovics Mónika 2019. szeptember 14., 12:43

Bartók Csongor 26 éves kreatív videókészítő, a Regfilm s.r.o. társtulajdonosa. Elsődleges szakterülete az esküvő, de otthonosan mozog a reklámfilm, dokumentumfilm vagy éppen a televíziós műsorgyártás területén is.

Milyen indíttatásból kezdtél vállalkozni?

Úgy nőttem fel, hogy édesapám vállalkozóként dolgozott, így bennem is megfogalmazódott, hogy én is így szeretném megkeresni a kenyérrevalót. A diplomám megszerzését követően társtulajdonosa lettem apám cégének, azóta családi vállalkozásként működünk.

Honnan indult, és hol tart a vállalkozásod?

Mivel a cég már előttem is működött, máshonnan közelíteném meg ezt a kérdést. Már tizenéves koromtól beugró operatőrként segítettem a Regfilmet. Nem igazán értettem a kamerákhoz, de segítettem, ahogy tudtam. Egyre jobban érdekelt a videózás, de nem volt saját kamerám, ezért igazából nem tudtam elmélyülni a gyakorlásban. Abban viszont biztos voltam, hogy ez az, amivel foglalkozni szeretnék, így 22 évesen befektettem egy kínai koppintott akciós kamerába, amivel végigforgattam a nyári szünetet. Azt hiszem, ez alapozta meg azt a tudást, aminek köszönhetően ma boldogulok a piacon.

Még mindig a koppintott akciókamerával dolgozol?

Nem, dehogyis. Azóta hála istennek technikailag is fejlődtem és fejlesztettem. Jelenleg a szakma egyik legnépszerűbb kamerájával, egy Panasonic GH5-tel dolgozom. De megvan még a kínai akciós kamerám is.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, s milyen út vezetett ennek eléréséhez?

Nehéz egyet kiemelni. Ami máig megmaradt bennem, az a három évvel ezelőtt elkészített első esküvői videóm, amely rögtön „felrobbantotta” az internetet. Rövid idő alatt több száz kedvelés és temérdek pozitív hozzászólás érkezett, amelyek elismerően szóltak a munkámról. Akkor éreztem először, hogy talán értek valamihez.

Miért éppen esküvővideózás?

Nem az a fajta operatőr vagyok, aki egy hatalmas kamerával a vállán, vakító lámpákkal és kígyózó kábelekkel próbál észrevétlen maradni a parkett közepén, majd elkészít egy négyórás esküvői videót. Szerintem pár percben hatékonyan, szépen és főleg kreatívan lehet összefoglalni az esküvő legszebb pillanatait. Úgy vélem, a szlovákiai piac is egyre nyitottabb erre, bár még mindig sokan ragaszkodnak a többórás verzióhoz. De hogy miért éppen esküvői videózás? Mert ezzel közvetlenül tudok örömet szerezni két embernek. Megörökítve életük egyik legfontosabb pillanatát, magam is részese lehetek a boldogságuknak. Amikor a munkámnak köszönhetően élethűen visszakaphatják az esküvőjük hangulatát, feleleveníthetik a legszebb pillanatokat a videót nézve – ez az, ami a leginkább motivál.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan oldod meg őket?

Az egyik, hogy folyamatosan megtelnek a külső merevlemezeim. Egy esküvő 600-700 GB-ot foglal el, minden esküvőt két külső merevlemezen tárolok, így folyamatosan helyszűkében vagyok. Viszonylag egyszerű a megoldás: több és nagyobb kapacitású adathordozóra van szükség. A másik nehézség, amit már nem ilyen könnyű orvosolni, hogy ez szezonális munka. Ellentétben a déli országokkal, nálunk tavasztól őszig tart az szezon, így télen nincs munka. Ilyenkor nagyobb részt vállalok a családi vállalkozásunk főbb tevékenységeiből.

Hogyan és milyen területeken képezed magad vállalkozóként?

Rengeteg filmes szakember munkásságát követem, és máig hetente órákat töltök oktatóvideók nézésével. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, a tudásom legjavát a YouTube-ról szereztem. Kellő elszántsággal és nyitottsággal mindent meg lehet tanulni, legalábbis ebben az iparban biztosan. A közösségi médián @bartokcsongorfilm néven vagyok jelen, ha valaki kíváncsi a munkámra, vagy kérdése van, keressen bátran.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?

Minél több embernek szeretnék örömet szerezni a munkámmal. Még sokat kell tanulnom, de úgy érzem, jó úton járok a kitűzött céljaim eléréséhez, aztán pedig jöhetnek az újabb célok.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/37. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS