2020. június 4., 13:02

Óriási szennyeződést tártak fel az Istrochemben – tíz év után nyilvánossá váltak a titkosított iratok

Az Együtt (Spolu) párt és a  Mi Vizünkért polgári társulás mai sajtótájékoztatóján egy terjedelmében sokkal súlyosabb ökológiai vészhelyzetre hívta fel a figyelmet, mint az utóbbi időben elhíresült vereknyei vegyi lerakat. Az Istrochem vegyipari vállalat teljes területéről van szó.

Tamara Stohlová mutatja, merre is terjed a szennyeződés

A történetben nemcsak a szennyezés ténye az aggasztó, hanem az is, hogy erről már évekkel ezelőtt tudnunk kellett volna. A térség geológiai vizsgálata több mint tíz évvel ezelőtt történt. Ekkor ezt maga a tulajdonos, az Istrochem vállalat végeztette, de a szlovák jogrend megengedi a geológiai vizsgálat megrendelőjének az eredmények eltitkolását.

A vizsgálati eredmények tíz éven át hevertek a Geológiai Intézetben, és csak tegnap hozták nyilvánosságra.

A sajtótájékozatatón elmondték, tudtak a felmérés létezéséről, és sejtették annak eredményeit is. A vizsgálat eredményei már akkor bizonyították, hogy a talajvíz és a terület talajának masszív elszennyeződése következett be, szerves és szervetlen vegyi anyagokkal.

Egy vegyi koktélról beszélhetünk, olyan ismert vegyszerekből, mint az atrazin, arzén, ólom, PCB (poliklór-bifenil) vagy akár benzén-származékok.  A felsoroltak mind különösen veszélyesek az egészségre, sok közülük karcinogén anyag, vagy más súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

A vizsgálat olyan mértékű szennyeződést mutatott ki, amit senki sem várt.

A civil szervezet szerint nyugodtan beszélhetünk ökológiai katasztrófáról. Az egészségügyi határértékek néhány esetben ezerszeresen túllépték.

Ahogy a vizsgálat készítői leírták, hogy több helyen erős, elviselhetetlen vegyszer szagot éreztek, a furatokban lila gélszerű anyagokat fedeztek fel, de találtak fehér leülepedett növényvédő szereket, vagy fekete, rothadó, bűzlő szerves anyagokat.

A szennyeződés valószínűleg a vállalat egész története alatt zajlott, és szinte az összes ipari folyamatban. De nemcsak olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek a gyártáshoz köthetőek, hanem olyanokat is, amelyek szennyezőanyagok reakciójaként keletkeztek.

Tehát jelenleg azt sem lehet felmérni, hogy a szennyeződésben kívül még milyen további anyagok keletkeztek, azaz mindez milyen kockázatot jelent az egészségre.

Vizsgálat kitért a szennyeződés feltételezett szétterjedésére is, amely az Istrocehm vállalattól a Kis-Duna felé terjedhet, és onnan tovább Csallóköz felé. Jelen esetben a szennyeződés elérte az Arany Homokot, Vereknyét, Pozsonytárnokot, és várhatóan a vereknyei lerakat szennyeződéseivel is kapcsolatba kerülhet, új reakciókat előidézve.

De ez csak egy matematikai modell, és egyáltalán nem tudni, mi a valóság, hiszen nem készítettek furatokat, ahonnan mindez ellenőrizhető lett volna.

A vizsgálat készítői akkor a szennyeződés mielőbbi teljes felszámolását javasolták, majd vízhatlan gátrendszer kiépítését, de a vállalat inkább a titkosítást választotta. Így a szennyeződés felszámolása, a tisztítás, a kármentés sokkal nehezebb és drágább lesz, és nem is biztos, hogy teljes mértékben sikerrel jár. 

Megosztás
Címkék