2015. február 9., 12:35

Orbán Viktor és Robert Fico átadta a Barátság I. kőolajvezeték felújított szakaszát

KISTOMPA. Ünnepélyesen átadta Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a Barátság I. kőolajvezeték Százhalombatta és Ipolyság közötti felújított szakaszát a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai (Tupá) átemelő állomásánál hétfőn.
201502091230220.5454.jpg
Médialapozó

 

A beruházást mindkét kormányfő rendkívüli jelenségűnek nevezte, mivel mint mondták, azzal jelentős mértékben növelték a térség kőolajellátásának biztonságát.

A Mol-csoport és a szlovákiai Transpetrol által közösen kivitelezett, magyar-szlovák közös beruházással, mintegy 80 millió dollárból a Barátság I. kőolajvezeték 128 kilométeres szakaszát cserélték ki.

A nem egészen egy év alatt megvalósított rekonstrukciónak köszönhetően a kőolajvezeték érintett szakaszának éves szállítókapacitásét a korábbi 3,5 millió tonnáról közel 6 millióra tonnára növelték, és a fejlesztésnek köszönhetően immár az Adriai-tenger felől is ki lehet elégíteni Magyarországon keresztül Szlovákia és részben Csehország kőolajigényét.

 

 

Orbán: a térség energiabiztonsága miatt rendkívül fontos a Barátság I. felújítása


Rendkívül fontos lépés a Barátság I. kőolajvezeték felújítása Magyarország és Szlovákia, illetve az egész térség energiabiztonságának megteremtése szempontjából - jelentette ki Orbán Viktor magyar kormányfő.

A magyar miniszterelnök beszédében fontosnak nevezte az "olcsó energiát" is. Szerinte az olcsó energia megszerzéséért folytatott versenyben Európa még mindig "a rajtvonalnál ácsorog" és ennek orvoslására, valamint a versenyképesség megőrzésére gyors, uniós szintű döntésekre lesz szükség.

Orbán Viktor elmondta: a régió országai számára nagyon fontos, hogy közösen keressék azokat a megoldásokat, amelyek a jelenlegi "váratlanul nehéz körülmények között" is garantálják energiaellátásukat. Ilyen megoldásnak és az energiabiztonság megteremtése szempontjából rendkívül fontos lépésnek nevezte a Barátság I. kőolajvezeték felújítását, hozzátéve: mindenkinek érdeke, hogy a felújítás a vezeték horvátországi szakaszán is minél előbb megvalósuljon.

Fico: óriási jelentőségű beruházás valósult meg a Barátság I. kőolajvezeték felújításával


Óriási jelentőségű beruházás valósult meg a Barátság I. kőolajvezeték felújításával, mivel az Szlovákia tranzitország jellege miatt az egész térség energiabiztonságán javított - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a kőolajvezeték ünnepélyes átadóján.

A szlovák kormányfő a kőolajvezeték felújítását óriási jelentőségű, előremutató, stratégiai beruházásnak nevezte, majd többször megköszönte Orbán Viktornak, amiért a magyar miniszterelnök "nagy energiát fektet" a két ország gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fűzésébe. Ez utóbbival összefüggésben Orbán Viktor úgy vélekedett: Magyarország elkötelezett a magyar-szlovák együttműködés iránt, amelyet már olyan magas szintre sikerült emelni, "amilyenre kevés példa van."

Az ünnepélyes átadón a vezeték felújítását végző Mol Magyarország és a szlovákiai Transpetrol képviselői is részt vettek.

"Sikerült több lábra állítani a térség két fontos finomítóját (...) ezután ha esik, ha fúj Magyarországon és Szlovákiában mindig lesz kőolaj" - mondta a felújítással összefüggésben a rendezvényen Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Rámutatott: az elmúlt egy évben a most átadott fejlesztéssel egyidejűleg az Adria kőolajvezeték magyarországi szakaszán is jelentős felújításokat hajtottak végre.

Ivan Krivosudsky, a Transpetrol ügyvezető igazgatója elmondta: a beruházás során a szlovákiai szakaszon 9 kilométeres szakasz újult meg, s ez lehetővé tette, hogy a Slovnaft pozsonyi olajfinomítót, a Mol szlovákiai leányvállalatát szükség esetén teljes egészében ezen a vezetéken lehessen ellátni.

201502091230220.5454.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.