GVguitars felvidéki hangszerkészítő manufaktúra: nyitottan az újra

Subovics Mónika 2019. június 23., 18:44

A GVguitars felvidéki székhelyű hangszerkészítő manufaktúra, amely prémium kategóriás hangszereket készít, a megrendelő személyes igényeire szabva. Legfőbb szempontja a kényelmes és megbízható hangszer elkészítése. A háromtagú csapat nevében Szabó Norbert mutatja be a vállalkozás mindennapjait.

Milyen indíttatásból kezdtetek vállalkozni?

Azt, hogy most vállalkozóként egy brand felépítésén dolgozunk, mondhatni a sors jelölte ki nekünk. A GVguitars története egy autóbalesettel kezdődött. Ami elsőre szerencsétlenségnek tűnt, annak pozitív hozadéka is van.  Amatőr együttesként egy próbára tartottunk, amikor az autóbaleset történt. A sérült hangszereinket magunk kezdtük javítani, átalakítani, megerősíteni. Eközben rájöttünk, hogy a saját ötleteinket és tapasztalatainkat felhasználva jobbat is tudunk tervezni és készíteni.

Honnan indult a vállalkozásotok, és hol tart most?

A legelején nem gondoltunk vállalkozásra, csak az előállt helyzetet akartuk megoldani. Persze hamar kiderült, hogy a kézügyességtől több kell egy gitár elkészítéséhez. Autodidakta módon kitanultuk a szakmát. Akkor még az internet sem volt ilyen mértékben segítőkész, rengeteget kísérleteztünk. A hagyományos technikákat ötvöztük a saját elképzeléseinkkel. Már a kezdetektől alaptételünk volt, hogy saját dizájnnal akarunk érvényesülni. Kicsit szembementünk az árral, de a kitartó munka meghozza a gyümölcsét.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikereteknek, milyen út vezetett idáig?

Sikerült elérnünk, hogy a modelljeink iránt érdeklődjenek a zenészek, és ne egy replikát vagy más márka formáit kérjék. El tudom képzelni, hogy ez kívülről nézve nem tűnik nagy eredménynek, de nagy meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a zenészek abszolút konzervatív közösséget alkotnak. Itthon (Magyarország, Szlovákia) egyáltalán nem volt jellemző az a nyitottság az újra, ami külföldön jellemző, sőt a kézműves jelző is inkább pejoratív értelemben élt a köztudatban.

Milyen nehézségekkel kell megküzdenetek?

A nehézségek velünk nőnek és változnak. Kezdetben leginkább a kivitelezéssel és a megvalósítással foglalkoztunk a legtöbbet. Mindig a lehető legjobb minőségre törekszünk. A maximalizmusunk meg is szab egy alsó határt, és ehhez magunkat és a gépparkunkat is fejleszteni kellett. Talán 2 éve, hogy előbújtunk az elefántcsonttoronyból, és elkezdtünk marketinggel is foglalkozni. Nagy falat a külföldi piacra betörni, de mi ezt céloztuk meg. Szerencsére úgy alakul, hogy egyre gyakrabban jelenünk meg különböző platformokon, olyan brandek mellett, amelyek számunkra is példaképek. Ehhez aktív online jelenlét szükséges, minőségi termékfotók és az aktuális trendek követése, annak érdekében, hogy dizájnban frissek maradjunk.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?

A fejlődést és azt, hogy amit építünk, azt magunknak tesszük. A másik a szabadság, mármint az alkotói. Mert vállalkozást építeni elég gyakran 7/24-es elfoglaltság.

Mi a jövőképetek a vállalkozást illetően?

Szeretnénk nemzetközileg ismert és elismert márkává fejleszteni a GVguitarst. Vagyis egy olyan manufaktúrát építeni, ahol akár 5-15 fős csapattal tudunk együttműködni, lendületben maradni, és mindig újat adni a piacnak. Szeretnénk a profilunkat is kiterjeszteni és a személyes rendelések mellett kisebb szériákat is gyártani, majd butikokkal együttműködve forgalmazni, de új kiegészítők készítése is tervben van.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/25. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS