Nincs kiaknázva az agroturizmusban rejlő lehetőség

hirek.sk 2012. augusztus 06., 19:52
POZSONY. Az agroturizmus Szlovákiában egyelőre nem tartozik a legkedveltebb szabadidős tevékenységek közé. Az idehaza vakációzóknak csupán 14 %-a keresi a vidéki kikapcsolódást.
A Szlovák Idegenforgalmi Társulás (SACR) felmérése arról árulkodik, hogy az agroturizmus iránt főleg a városiak érdeklődnek. Zuzana Nemcová, a SACR PR-menedzsere szerint a szellemi dolgozók vonzalmat éreznek a manuális kerti munka és az állatokról való gondoskodás iránt.

Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője szerint Szlovákiában nem használják ki kellőképpen a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket, pedig ez a régiófejlesztés egyik alapvető eleme lehetne. 

A vidéken élők anyagi helyzete is javulhatna a szállásnyújtással és a házi termékek eladásával - állítja a SACR, amely szerint egyre több turista keres fel olyan térségeket és intézményeket, amelyek saját bio-élelmiszereket kínálnak, vagy friss zöldségeket, gyümölcsöket árusítanak.

Mindezt a külföldi látogatók is vonzónak találják. Nemcová szerint ők főként a természeti szépségekkel és a helyi konyha, illetve borászat jellegzetességeivel szeretnének megismerkedni.

„Az agroturisztikát dinamikusabban kell fejleszteni és propagálni“ – hangsúlyozta Nemec. Úgy véli, hogy a hazai falusi turizmus fejlesztése érdekében az egyes turisztikai létesítmények működtetőinek az eddiginél nagyobb mértékben kellene megszólítaniuk a potenciális ügyfeleket. „Ebben Szlovákiának még jelentős lemaradása van“ – hangoztatta. Ennek alátámasztására azt hozta fel, hogy nem mindegyik turisztikai intézmény kínál megfelelő programokat, amelyekkel magához tudná vonzani a látogatókat.
Forrás: webnoviny
0 HOZZÁSZÓLÁS