Nem zár be a vajáni hőerőmű

hirek.sk 2016. november 16., 11:16
POZSONY. Nem számolják fel a kelet-szlovákiai vajáni hőerőművet, azaz a jövő év folyamán még bizonyosan folytatja a villamosenergia-termelést. Ez a gazdaságügyi tárca, a Szlovák Villamos Művek, a Szlovák Villamosenergia-átviteli Hálózat, és az Árszabályozási Hivatal képviselői alkotta munkacsoport tárgyalásainak eredménye, miáltal 400 személy nem veszíti állását, akik közül 120-at közvetlenül a hőerőmű foglalkoztat – tájékoztatott kedden a gazdaságügyi minisztérium.

A munkacsoport a kormány kihelyezett augusztusi tőketerebesi ülésén hozott határozata nyomán került felállításra. Feladata a fenntarthatóság és a gazdasági üzembentartás minimum középtávú lehetőségeinek felmérése volt. „A vajáni hőerőmű megmentése Kelet-Szlovákia és a munkacsoport minden tagja számára jó hír. A hőerőmű fontos a villamosenergia-átviteli hálózat stabilitása szempontjából és munkát biztosít a régióban. A tárgyalások konstruktívak voltak, miközben a tárca az elejétől kezdve azt állította, hogy a hosszú távú működés műszaki feltételei egyértelműek" – közölte Peter Žiga gazdaságügyi miniszter.

A vajáni hőerőművet a Szlovák Villamos Művek (SE) üzemelteti. A hőerőmű nem csupán feketeszénből, hanem biomasszából és biológiailag lebomló hulladékból is képes villamos energiát termelni. Az óvintézkedések foganatosítását követően a gazdaságosság szintje is jelentsen emelkedett. „A megkötött egyezmény értelmében az SE garantálhatja a Vajáni Hőerőmű (EV) 2017. évi működését, annak egészen 2021-ig történő meghosszabbítására vonatkozó kilátással" – erősítette meg Bohumil Kratochvíl, a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója.

A hőerőmű jelentőségét a Szlovák Villamosenergia-átviteli Hálózat (SEPS) tanulmánya is megerősítette, amely a villamos energia ezen forrásának leállításával kapcsolatos a Szlovák Köztársaság villamosenergia-átviteli hálózatára gyakorolt hatásait volt hivatott felmérni. A tanulmány rámutatott arra, hogy a hőerőmű fontos szerepet játszik a hálózat zavartalan, megbízható működésében, miközben a kelet-szlovákiai régió fontos stabilizációs eleme lenne a rendszernek egy a hálózatban bekövetkezett black-out jellegű áramkiesést követő helyreállítás során.

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a hőerőmű üzemben tartásának optimális és megvalósítható megoldását keresve a szakértői csoporton belül az elfogadott árszabályozási koncepcióból indult ki. „Megmutatkozott, hogy az elfogadott árszabályozási politikát alkalmazva megerősítést nyert a vajáni hőerőmű jelentősége a villamosenergia-szállítás stabilitásának és biztonságának megőrzése szempontjából a Szlovák Köztársaságban. Ez tükröződik a hivatal által elfogadott rendeletben is, amelynek határozatai lehetővé teszik az említett megoldás elfogadását" – közölte Jozef Holjenèík, az ÚRSO elnöke.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS