HIRDETÉS

Nem is úgy néz ki az űr, mint a képeken

hirek.sk 2017. június 17., 14:25
Biztosan látott már képeket, amiken hatalmas gázfelhők, csillagok és más égitestek láthatók. Csakhogy ezek trükkösek, ugyanis néha nem teljesen azt mutatják, mint amit szabad szemmel is megfigyelhetünk. De akkor hogyan néz ki valójában az űr?

Az űrkutatást biztosító technológia fejlődésének hála, ma már olyan képet készíthetünk a világűrben található égitestekről, ami korábban elképzelhetetlen volt. Csakhogy ezek a felvételek nem teljesen a valóságot mutatják be. Ám ebben semmi összeesküvés vagy rosszindulat nincsen, egyszerűen arról van szó, hogy az emberi szem az elektromágneses hullámoknak csupán egy igen kis részét képes érzékelni.

Az SN 1987A-ról készült friss felvétel. A szupernóva-maradvány a kép szívében terpeszkedik, a csillagháttér előtt. A szívét övező fényes gyűrűt a csillagból 20 ezer évvel a robbanás előtt kilökődött anyag alkotja. A képződményt gázfelhők veszik körbe, ezeknek vörös színe az izzó hidrogéngázt reprezentálja. Az előtéri és háttérben látható csillagokhoz a Hubble 2-es nagy látószögű kamerájának adataival rendeltek színeket. (Fotó: NASA, ESA, /R. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and Gordon and Betty Moore Foundation) /P. Challis (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics))

Amikor például a Hubble űrteleszkóp felvételt készít valamelyik távoli galaxisról, akkor az érzékelői jóval több információt kapnak, mint amit mi emberek láthatunk. Ezért, amikor a teleszkóp által készített felvételeket a tudósok összeszerkesztik, a szemünk által nem látható frekvenciákat gyakran eltolják olyan tartományba, amit már színként érzékelünk.

Ez nem jelenti azt, hogy az űrben készült képek ne lennének igaziak. Sokkal inkább azt, hogy mivel az elektromágneses hullámok többségét érzékszerveinkkel nem érzékeljük, a beérkező információt úgy formáljuk át, hogy az láthatóvá váljon. Ez kicsit olyan, mintha amikor a zene hangnemét megváltoztatjuk – bár ezután a zenét más hangnemben halljuk, a dal ugyanaz marad.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy valójában az űrben készült képek egyszerre valósak és hamisak. Valósak, mert a képek végülis megmutatják, hogy hogyan néz ki a világűr. Ugyanakkor hamisak, mert bizonyos fénytartományokat eltolnak a képeken, hogy a csillagászati jelenségek az emberi szem számára is láthatóvá váljanak.

Forrás: Híradó.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS