HIRDETÉS

Műanyag-feldolgozó üzemet létesítene a Green Group Szlovákiában

hirek.sk 2017. november 08., 12:09
POZSONY. A Green Group román befektetői csoport PET palackokat és vegyes műanyagot feldolgozó üzemet létesítene Szlovákiában. A 8,5 millió eurós beruházás során közel 100 munkahely létesülne. A vállalat semmiféle állami támogatást nem igényel.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hol is létesülne az új üzem. A holding alapításából részt vállaló Constantin Damov a még folytatódó tárgyalások miatt nem akarta elárulni a konkrét helyszínt. Csak azt zárta ki, hogy az Pozsonyban lenne. Működése 2018 szeptember végén indulna be. Kezdetben 80 munkahelyet létesít, később azonban továbbiakat is – mondta el.

Damov jelezte, hogy az ún. zöld gazdasággal foglalkozó Green Group első szlovákiai beruházása nem lesz az utolsó. "Az csak az első lépést jelenti egy jóval ambiciózusabb projektben, amellyel a szlovákiai gazdaságot támogatjuk" - ecsetelte Damov.

Az új üzem tervezett kapacitása 30.000 tonna műanyag palack és vegyes műanyag. A hulladék-nyersanyag javarészét Szlovákiában szerzik be, majd azt nálunk tisztítják ki és előőrlik. Ebből a nyersanyagból aztkövetően Romániában egyebek mellett a gépkocsiipar számára gyártanak különféle termékeket.

Sólymos László környezetvédelmi tárcavezető úgy véli, hogy az új beruházás teljes mértékben összecseng azzal az igyekezetükkel, hogy küzdeni kell a hazai hulladék-lerakatok ellen. "Tehát többet kell osztályozni. Ezért Szlovákiában is módosítjuk a hulladékpolitikát, előkészítjük  a hulladéktárolási díj emelését, és olyan oktató projektekkel is foglalkozunk, mint például az Osztályozzom, osztályozol, osztályozunk" – foglalta össze fő feladataikat.

Norbert Kurilla, a környezetvédelmi tárca államtitkára elmondta: a beruházás elsősorban az életkörnyezet szempontjából jelentős. Tavaly Szlovákiában 120.000 tonna műanyag csomagolóanyagot készítettek, miközben 69.000 tonna anyagot osztályoztak. „Az jelenti a jó gazdasági modellt, amikor a gazdasági növekedés és az életkörnyezet tisztelete kéz a kézben halad előre. Közösen hozzák létre a munkalehetőségekhez és az innovációhoz szükséges közeget, illetve a valóban tartósan fenntartható növekedést" – egészítette ki Kurilla.

A Green Group csoportot 2002-ben hozták létre. A holdingot jelenleg 6 olyan társaság képezi, amelyek tevékenysége a hulladék összegyűjtésére, elszállítására, feldolgozására és újrahasznosítására, valamint a 100 százalékosan újrahasznosított PET palackokból történő poliészter rostgyártásra összpontosít. Tevékenysége során korszerű technológiákat alkalmaz, miközben nagy figyelmet szentel az életkörnyezet és a természetes források védelmének. Az eredetileg román cég szerbiai és macedóniai kirendeltségekkel is rendelkezik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS