2018. május 18., 15:16

Mohi és az atombiztos befejezés: a Strabag leállította a munkát, mert november óta nem fizetnek neki

Miközben a múlt hónapban már a harmadik blokk befejezéséről szóltak a hírek, a TREND hetilap információi szerint a fő építészeti kivitelező, a Strabag a múlt héten leállította a munkavégzést Mohiban.

201802230929340.MOHI_1-2.jpg

Szlovákia rövid történetében a mohi atomerőmű befejezését tartják az egyik legnagyobb beruházásnak, és ez a falat láthatóan nehezen csúszik le a torkunkon. Évek óta húzódik a befejezés, többször emelték utólag a költségvetést, keresték, miként is lehet a többszörösére emelkedett költségeket kifinanszírozni.

Az Enel több mint hatmillióval tartozik a Strabagnak

Miközben a múlt hónapban már a harmadik blokk befejezéséről szóltak a hírek, a TREND hetilap információi szerint a fő építészeti kivitelező, a Strabag a múlt héten leállította a munkavégzést. Az indoklásuk szerint azért, mert az Enel képviselői (az atomerőművet építtető Szlovák Villamosművek résztulajdonosa) tavaly novembertől visszatartják a részükre járó fizetnivalókat.

Ezért az erőmű befejezésében további csúszások várhatóak, ami senkinek sem jó, mert csak tovább növekednek a költségek, ezáltal később fognak termelni az atomerőmű blokkjai, és később lehet kihasználni az atomenergia viszonylagos olcsóságát.

A TREND hetilap szerint az Enel a Strabagnak mintegy hatmillió euróval tartozik, és a további munkák elvégzéséért a Strabag még 23 millió eurót számlázna. Az információk szerint a Szlovák Villamosművek és a Strabag nem tud megegyezni a tartozások nagyságában, és a metódusban, amellyel meghatároznák a még el nem végzett munkát. A Szlovák Villamosművek álláspontja szerint ez csupán kereskedelmi kérdés, és hamarosan megoldást találnak rá.

Megduplázódott a költségvetés 

A mohi atomerőmű III. és IV. blokkjának építését a kezdetektől problémák kísérték. Növekedtek a költségek, cserélődtek a generálkivitelezők. Strabag jelenleg mintegy 200 munkással van jelen Mohiban, de volt időszak, amikor négyezren is dolgoztak. Az eredeti szerződésükben lévő 87 milliós megbízás ára mára megduplázódott, ami megszokott ilyen jellegű beruházásoknál, és elsősorban a biztonsági előírások szigorodásával indokolják.

Az első tervek alapján a harmadik blokk építését 2008-ban kezdték, 2012-ben szerették volna átadni, és 2,8 milliárd eurót szántak rá. Ha minden jól megy, akkor talán idén be is fejezik úgy, hogy a költségek 5,4 milliárd euróra emelkedtek.

Az építkezés során a befektetők több olyan hibát is ejtettek, melyek költségnövekedést és a határidő kitolódását okoztak. Sokak szerint a Szlovák Villamos műveknek nem szabadott volna magukra vállalni az építkezés és a technológia beépítésének koordinálását, mert erre a feladatra nem voltak felkészülve, és alábecsülték az ezzel járó feladatok nagyságát. A blokkon több beszállító is dolgozott egyszerre, így napirenden voltak az egymás közti technológiai viták. A tapasztalathiány miatt pedig csúsztak a fontos döntések meghozatalában.

Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter bejelentése szerint, idén nyáron már elindulna a próbaüzem, és hoznák a fűtőelemeket.

Megosztás
Címkék