Mit tegyünk, ha a tűzijáték során megrongálódott az autónk?

hirek.sk 2018. január 01., 14:12
POZSONY. Az óév- búcsúztató és új évet köszöntő tűzijátékok, rakéták és fáklyák mindig megrongálnak pár parkoló autót.

„A jármű tűzijáték vagy vandalizmus általi megrongálódása során hagyományos biztosítási eseményről van szó, amely összefügg a balesetbiztosításunkkal, illetve a károk ára abból téríthető. Fontos azonban betartani bizonyos dolgokat, s az esetek többségében a sofőr együttműködésére is szükség van“ – tanácsolja a Business Lease Slovakia műszaki igazgatója, Peter Kundlák.

Úgy véli, hogy elsősorban mindig az a legjobb megoldás, ha a tulajdonos járművét megvédi a rongálás kockázatától. Az ünneplés során azt a garázsban vagy más biztonságos helyen ajánlatos elhelyezni. Ha ez lehetetlen, és bekövetkezik a sajnálatos esemény, például a kocsi üvegének, karosszériájának vagy gumiabroncsainak a megrongálása, akkor szükségessé válik a baleset dokumentálása.

„A balesetet írott formában és fotókkal is dokumentálni kell akkor is, ha sikerült beazonosítani a bűnöst és akkor is, ha nem“ - hangsúlyozta Kundlák. Ha az okozott kár egy idegen személy szándékos tettének a következménye, tehát vandalizmusról van szó, akkor szükséges kihívni a rendőröket. Közlekedési baleset vagy parkolási kár esetén pedig csak akkor kell hívni a rendőröket, ha a kár nagysága több mint 4000 euró.

„Ha azonban valaki nem biztos a kár nagyságában, akkor jobb kihívni a rendőröket akkor is, ha a jármű saját tulajdonban van vagy szolgálati kocsiról van szó, esetleg olyanról, amelyet a cég operatív lízingre bérel. A sofőröknek azt tanácsoljuk, hogy mindig hívják ki a rendőröket akkor, ha a feltételezett kár 4000 eurónál nagyobb, vagy a jármű nyilvánvaló szándékos megrongálásáról van szó. Ha a sofőr nem biztos a kár nagyságát illetően, akkor a rendőrség értesítését tanácsoljuk. Akkor is mindig ezt ajánljuk, ha a kárt a jármű működtetése során valaki neki okozta“ – magyarázta Kundlák.

A biztosítók gyakran az esemény hiányos dokumentációja esetében elutasítják a kár kifizetését. A baleset dokumentálása akkor is szükségszerű, ha a kárt az épület tetőzetéről leesett hó, jég vagy jégcsap okozta, s a jármű tulajdonosa azt akarja, hogy az épület tulajdonosa fizesse ki a kár egy részét. Ez esetben érdemes tanúkat biztosítani, akik szükség esetén tanúsítják azt, hogy a jármű az adott pillanatban valóban az említett épület mellett állt.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS