Minden tizedik végzős egyetemista külföldön keresi megélhetését

hirek.sk 2017. január 10., 14:28
POZSONY. Az utóbbi időben egyre gyakrabban figyelmeztetnek az agyelszívás tényére a szakemberek. Az aggasztó helyzet ugyanis a jövőben komoly problémákhoz vezethet az országban.

Az utóbbi 15 évben hozzávetőleg 300 ezer személy távozott Szlovákiából, ami a lakosság 5 százalékát jelenti. A távozók több mint fele 30 évnél ifjabb volt, ezért feltételezhető, hogy elsősorban a főiskolák végzőseiről van szó – derül ki abból az elemzésből, amelyet a pénzügyi tárca mellett működő Pénzügyi Politikai Intézet (IFP) tett közzé. Az adatok alapján az is egyértelmű, hogy minden tizedik végzős egyetemista külföldön keresi megélhetését.

Jelenleg nem vezetnek pontos statisztikai kimutatásokat a Szlovákiából távozó személyek valós számáról. A szakemberek ezért többnyire a statisztikai hivatal vagy az infostat adataira támaszkodnak. Azok azonban nem túl pontosak, s esetükben alapul az állandó lakhely bejelentése szolgál. Kormányzati elemzők most azonban új, pontosabb számokat tettek közzé, amelyek alapját a biztosított személyek központi nyilvántartásában meglevő egészségbiztosítással kapcsolatos adatok képezik.

"Az állandó lakhelytől eltérően, amelyekkel a népszámlálás hivatalos statisztikái számolnak, az egészségbiztosítás esetében létezik az az anyagi motiváció, hogy be kelljen jelenteni az országhatárokon kívül hosszabb ideig tartó tanulást és munkavégzést, illetve azok befejezése után a hazatérést“ – indokolta az IFP, hogy miért ezeket az adatokat vette alapul.

Főként orvosokra van igény külföldön

"2010 és 2013 között minden tizedik nappali tagozaton végzős diák külföldön kereste megélhetésének lehetőségeit. Az országban évente 20 ezer diák végez felsőfokon. A 2010 és 2013 közti adatok szerint a végzősök 12-14 százaléka a főiskola elvégzése után távozik a határon túlra" – tették közzé az IFP elemzői. Ez a taníttatásukba befektetett összegben kifejezve  44,8 millió eurót jelent. A levelező tagozatosok esetében jóval alacsonyabb az eltávozás, itt 4-5 százalék körül mozog a külföldre távozók aránya.

Az IFP tájékoztatása szerint a legnagyobb méretű agyelszívás az orvosi és a műszaki karok végzősei esetében mutatkozik. A távozók legnagyobb arányát mutató 5 kar közül 3 kar orvosi. A rangsor további részében pedig a műszaki irányultságú karok (például a kassai egyetem repülő-, gépész- és kohómérnöki karának) mérnökei foglalnak helyet - állapította meg az elemzés.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS