Mikor fogyasztunk több áramot, ha fűtünk vagy ha hűtünk?

hirek.sk 2017. augusztus 13., 12:25
POZSONY. Az előző napokban tapasztalt hőség, illetve a klímaberendezések növekvő mértékű használata ellenére is kisebb a lakosság áramfogyasztása, mint amekkora a téli fűtési idényben, a nagy zimankó idején volt – mondta el a Nyugat-Szlovákiai Villamosművek Rt. szóvivője, Michaela Dobošová.

"Nagyon leegyszerűsítve elmondható, hogy a téli fűtés még mindig túlszárnyalja a nyári hűtést, de a statisztikai adatok azt jelzik, hogy a két célra elhasznált villanyáram mennyisége fokozatosan kiegyenlítődik. Jelenleg 10 százaléknál nagyobb a fogyasztásunk, mint amekkora július utolsó heteiben volt, amikor viszonylag hidegebb volt az időjárás" – pontosította az elmondottakat.

Dobošová arról is beszélt, hogy a klímaberendezés kiválasztása során fontos a hűtendő helyiség jellegének figyelembe vétele – elsősorban az ablakok, falak, tetőzet területéé, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a külső közeggel, illetve arra is figyelni kell, hogy az adott objektum hőszigetelt-e. Emellett figyelmbe kell venni a már nem építkezéssel kapcsolatos egyéb tényezőket, így a címkén feltüntetett fogyasztást, a zaj mértékét, illetve a kiegészítő funkciókat, például a pollenszűrőt, a távirányítást és a smart-alkalmazásokat is.

"A költségek egy része olyan klímaberendezés vásárlásával takarítható meg, amely esetében figyelembe kell venni az energetikai címkén feltüntetett értékeket. Ez ugyanúgy érvényes, mint másféle fogyasztók vásárlása esetén: minél magasabb a berendezés kategóriája, annál kisebb az áramfogyasztása" – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

A klímaberendezés használatával kapcsolatos költségek  nagysága a használatának intenzitása és az aktuális időjárás szerint is változik. "Minden esetben évi 40 és 60 euró között kellene lennie. Nem ajánlatos azonban a szervizen és a berendezés tisztításán takarékoskodni, ami ugyancsak kiadást jelent" - hangsúlyozta.

"Ha a háztartás nem rendelkezik klímaberendezéssel, akkor fontos az árnyékolás (redőnyök használata) és a megfelelő szellőztetés akkor, amikor a levegő hőmérséklete odakinn alacsonyabb, mint odabenn. A környék jobb klímájának megteremtésében segíthet a fák és további növények kiültetése és a vízi elemek elhelyezése is" – tette hozzá Dobošová.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS