XIV. Újévi Borászati Tanfolyam

Bokor Klára 2019. január 19., 16:51

A garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása által szervezett borász tanfolyam az egyik legnagyobb a Felvidéken, melyet immár 14. alkalommal szerveztek meg a mai nap folyamán. Csakúgy, mint az előző alkalmakkor, rengeteg érdeklődőt vonzott.

A szervező társulás nevében Geönczeöl Attila elnök, a község nevében pedig Elzer János polgármester köszöntötték az egybegyűlteket, majd a neves előadók léptek a pulpitusra. Mindeközben a jelenlévők minőségi borokat kóstolgattak, a szünetekben eszmét cseréltek. Az előadássorozat mellett néhány szakmai kiállítóval is találkozhatnak a résztvevők, a Hungarokork-Amorim parafadugókat, Szitás Csaba pedig az általa képviselt kádárok hordóit hozza el az összejövetelre.

Geönczeöl Attila a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulásának elnöke

Geönczeöl Attila a program kapcsán úgy fogalmazott,

a felvidéki borkultúra ápolásának egyik eszköze, ha a szőlőhegyeinken és pincéinkben dolgozó vagy bennünket képviselő egykori nagyjainkról is megemlékezünk.

Ezért kérték fel Csáky Károly etnológus-helytörténészt, mutassa be a hallgatóságnak az ipolymenti Felsőszelényben született Gyürky Antalt, aki korának egyik nagy hatású alakja volt. Az első magyar nyelvű szaklap, a Borászati Lapok alapítója 1858-ban, borászati vándortanító, aki Széchenyi Istvánnal közös borkereskedésbe fogott, '48-as honvédtisztként is szolgált, élete utolsó tíz évét pedig Garamkövesden aktív munkával töltötte.   

a sárisápi résztvevők

„Második előadónk Dezsényi Ágnes borászati tanácsadó volt. Aki a borászattal már nemcsak hobbi-szinten akar foglalkozni, annak ismernie kell a bor legfontosabb összetevőit, el kell tudnia végezni néhány alap borvizsgálatot a saját pincéjében is, illetve ki kell igazodnia a laboreredményekben. Ehhez nyújtott segítséget a borász szakértő” – ismertette Geönczeöl Attila és hozzáfűzte, mint minden évben, az utolsó előadást most is vendégborász tartotta. Szekszárd egyik legkiemelkedőbb borásza, Vesztergombi Csaba érkezett a rendezvényre a Vesztergombi Pincészet legkiválóbb boraival.

Csáky Károly, etnológus, helytörténész

Kevés hölgy van a borászok között. E kevesek egyike Babindák Ibolya Párkányból,

aki női gusztussal fekete othelloból készít egyedi bort – olasz rizling és chardonnay hozzáadásával – saját fogyasztásra. Elmondta, szervezőként vesz részt a rendezvényen, emellett az előadásokat is érdeklődve hallgatta, azt figyelve, milyen új ismeretet tudna a maga javára kamatoztatni. 

Képgalériánk:
Dezsényi Ágnes borászati tanácsadó a férjével

A vendégek között voltak a sárisápi Kertbarátok Egyesület tagjai is, akik már hat éve rendszeres résztvevői a tanfolyamnak. Örömmel jönnek, mert itt jó bor mellett elbeszélgethetnek a borbarátokkal az előadásokból pedig mindig hazavisznek legalább egy kis fortélyt, amit alkalmazni tudnak a borok készítésénél.

0 HOZZÁSZÓLÁS