2018. május 29., 16:22

Várhatóan emelkedik a csirkemell ára

A brazil szalmonellabotrány miatt óriási kereslet alakult ki a csirkemellre az európai piacon. Több kereskedelmi lánc már jelezte, hogy nem jut elegendő áruhoz, s ha a kereslet hosszabb távon is marad, biztos, hogy emelni fogják áraikat a baromfitermelők.

201604251508360.csirke01.jpg

Az Európai Unió évről-évre jelentős mennyiségű baromfihúst vásárol Brazíliából.  A dél-amerikai országból származó import 2016-ban 500 ezer tonnát, 2017-ben 400 ezer tonnát tett ki, az év elején kipattant szalmonella botrány miatt azonban húsz vágó-feldolgozó üzemet töröltek az európai beszállítók közül. Emiatt gyakorlatilag 300 ezer tonna csirkemell-hiány keletkezett az unió piacán, amit most az európai termelőktől próbálnak pótolni.

 A kereslet tehát óriásit ugrott, egy baj van csak, hogy a csirkének nem csak melle van. Mert a szárny, a far-hát és a comb viszont nem igen kell senkinek.

Az eddigi legnagyobb vevő, Dél-Afrika, korlátozást vezetett be az Európai Unióval szemben, ez hatalmas kiesést jelent, amire egyelőre nincs megoldás. Az egyik lehetőséget az innováció jelenti, egyre több vállalkozás filézi a combot, elkezdték a csomagos értékesítést is, vagyis hogy a mell mellé jár comb is stb., a termékfejlesztés azonban csak hosszabb távon enyhítheti a piaci feszültségeket.

Most viszont lényegében szétszakadt a piac, a mell iránt óriási a kereslet, a többi terméket pedig nagyon nehéz értékesíteni.

Várható, hogy a csirkések hamarosan árat fognak emelni, főleg, ha ez a keresleti piac továbbra is kitart. Már pedig úgy tűnik, hogy ez nem fog változni a közel jövőben. Ezt valószínűsíti Mexikó azon törekvése is, amelyet az amerikai elnök szigorú intézkedéseire válaszul kívánnak tenni. Mexikó eddig évi több százezer tonna, elsősorban csirke hátsó negyedet és csontos húst importált az Amerikai Egyesült Államokból, és most jelezte, hogy ezeknek a beszállításoknak egyre nagyobb arányát Európából szeretné fedezni. 

Ez szintén az áremelést erősítheti, és várhatóan hatással lesz a pulykapiacra is. Azok a negatív folyamatok, amelyek az ágazatot eddig sújtották; a madárinfluenza, az exportkorlátozás, a relatív túltermelés, viszont megszűnnek. A kedvező változásokat a Mexikói megállapodás felerősítheti, és ha sikerül Dél-Afrikánál elérni, hogy feloldja a korlátozásokat, nincs több akadálya annak, hogy a termelők pozíciója hosszabb távon is rendeződjön.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.